FONTON

Christina Aguilera: Back to basics

fon-04.jpg
import
24.08.2006.
u 10:35

Nije je bilo 4 godine, ali se zato vratila s dvostrukim albumom iz čijeg se naslova ("povratak osnovama" ili korijenima, svejedno) može iščitati glavna ambicija: dokazati da se iza provokativnog imidža i tehnički moćnog vokala skriva ozbiljna i umjetnička duša. Na prvom CD-u (pretežito u produkcijskoj režiji DJ Premiera, polovice dua Gang Starr) Aguilerini soul "korijeni" mogu se detektirati samo u naznakama, i to preko kombinacije lukavo-ubačenih konvencionalnih instrumenata i "antiknih" semplova unutar modernog rnb/dance konteksta.

U gospelom obojenoj "Makes Me Wanna Pray" uposleni su tridesetdvočlani vokalni zbor i Stevie Winwood glavom, klavirom i orguljama! Himna dragom suprugu "No Other Man" također zvuči atraktivno u svojoj retrofuturističkoj euforiji, baš kao i jedna od rijetkih balada, "Understand", gdje se Aguilera napokon uspjela donekle približiti duhu vremena u kojemu su dominirale Aretha Franklin, Etta James i Ella Fitzgerald.

U tom smislu, još su tipičnije "F.U.S.S." te energična "Here To Stay". U slabijim pak trenucima iritantna "Back In The Day", primjerice Christinina vokalna gimnastika više podsjeća na Mariah Carey nego na istinske dive iz zlatnoga doba rhythm and bluesa. "Thank You" je egocentrično posvetila samoj sebi usnimivši telefonske pozive obožavatelja koji objašnjavaju kako bez nje ne mogu živjeti, što je najdrastičniji primjer lošeg ukusa zabilježen (barem zadnjih godina) na nekoj pop ploči.

Na drugom disku produkcija je prepuštena hitmejkerici Lindi Perry koja je stvari aranžirala u bluesiranom stilu četrdesetih, uz nešto izleta u jazz i cabaret. Klasično usmjerena publika ovdje će doći na svoje u odličnoj baladi "Mercy On Me", prigušenom bluesu "I Got Trouble" i solidnoj akustičnoj "Save Me From Myself". Ukratko, poput većine sličnih ambicioznih duplih albuma, "Back To Basics" ostavlja dojam preobilne i stilski previše disperzirane zbrke.

Taj je kreativni nered pritom uspio u nakani prikazivanja drukčije i zrelije Aguilere ali ne sasvim. Zašto? Možda baš zato jer se glavna zvijezda previše trudila.

(D. L.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije