Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Art" u HNK Varaždin

Kako je jedna apstraktna slika razorila naizgled neraskidivo prijateljstvo

HNK Varaždin
11.05.2023.
u 11:12

Predstava u režiji Barbare Rocco nastala je prema istoimenom tekstu "Art" francuske dramatičarke Yasmine Reze, a premijera je na rasporedu 19. svibnja

HNK Varaždin prilično užurbano radi na pripremi nove predstave "Art", čija je premijera 19. svibnja. U režiji Barbare Rocco postavljena je prema istoimenom tekstu "Art" francuske dramatičarke Yasmine Reze, a ugrubo rečeno u pitanju je komedija koja govori o prijateljstvu, samo naizgled neraskidivom, koje postaje narušeno kad jedan od prijatelja odluči kupiti apstraktnu sliku, potpuno bijelo platno.

Preispitivanje života potaknuto umjetnošću naglašava razlike u njihovim odnosima i mijenja im poglede na prijateljstvo. Otkako je tekst postavljen i premijerno prikazan u Francuskoj 1994. godine, preveden je na brojne jezike i osvojio je mnoge nagrade za najbolju komediju, uključujući i nagrade Olivier i Tony. Glavne likove, troje prijatelja, u hrvatskoj inačici glume Marinko Leš, Helena Minić Matanić i Hana Hegedušić.

Yasmina Reza rođena je 1959. godine u Parizu, svjetski je poznata i mnogostruko nagrađivana dramatičarka. Diplomirala je kazališne studije na pariškom sveučilištu Nanterre. Kao mlada bavila se glumom, a u književnost ulazi dramom "Razgovori poslije pogreba" iz 1987., za koju je dobila prestižnu francusku kazališnu nagradu "Molière". Istu nagradu osvaja i njezina drama "Početak zimskog razdoblja" 1989. Nakon drame "Slučajni čovjek" objavljuje komediju "Art", koju ćemo sada gledati i u Varaždinu. Slijedila su i druga dramska i prozna djela: "Hammerklavier" (1997.), "Očaj" (1999.), "Život x 3" (2000.), "Adam Haberberg" (2003.), "Španjolska drama" (2004.), "Nigdje" (2005.), "U saonicama Arthura Schopenhauera" (2005.), "Bog masakra" (2006.), "Bella Figura" (2015.), "Babilon" (2016.)... Prema njezinu "Bogu masakra" Roman Polanski snimio je film "Bračne svađe".

Za ekranizaciju Rezina predloška zadržao je mjesto radnje iz američke postave drame – newyorški Brooklyn – iako je film snimao u studijima u Parizu, u kojem se zbivanja odvijaju u izvorniku, a četiri ravnopravne glavne uloge igraju odreda sjajni Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz i John C. Reilly.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije