Glumci Gavelle

Mali je korak od zabrane plakata do zabrane predstave

'gavella01_nnn_kul_200113'
Foto: ''
1/3
20.01.2013.
u 13:42

Poruku su potpisali: Jelena Miholjević, Dijana Vidušin, Slavica Knežević, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Barbara Nola, Ksenija Pajić, Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak...

Polemikama o zabrani plakata za \"Fine mrtve djevojke\" Mate Matišića i Dalibora Matanića ne nazire se kraj. Sada je reagirao je i glumački ansambl Gavelle. U kratkom glumačkom priopčenju stoji  kako su glumci zgranuti grubim činom cenzure koja je od strane politike provedena nad njihovim kazalištem. Glumci poručuju kako je to \"nedopustivo ugrožavanje slobode umjetničkog stvaranja u demokratkom društvu\" , te upozoravaju kako je \"mali korak od zabrene plakata do zabrane predstave\". Poruku su potpisali:   Jelena Miholjević, Dijana Vidušin, Slavica Knežević, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Barbara Nola, Ksenija Pajić, Enes Vejzović, Sven Šestak, Ivana Roščić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Ana Kvrgić, Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak, Ranko Zidarić, Janko Rakoš, Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Filip Križan, Amar Bukvić, Duško Valentić, Nela Kocsis, Hrvoje Klobučar i Ozren Grabarić.

Podjetimo: nakon što je kazalište Gavella nakon velikih pritisaka jedne katolične udruge i dijela internetskih portala, a uz veliku \"pomoć\" gradonačelnika Zagreb Milana Bandića, povuklo plakat za predstavu Fine mrve djevojke, autora Mate Matišića i redatelja Dalibora Matanića, na noge se digla cjelokupna kulturna javnost. I dok neki tvrde kako je plakat na kojem se grle dvije gospe tek običan neukus smišljen kao provokacija, drugi dokazuju da on korespondira s tekstom priče, te je kao takav izraz slobode mišljenja i  umjetničkog stvaranja.

A  kao da dvije zagrljene gospe nisu bile dovoljne po itnernetu je počela kružiti i verzija plakata s dvije zagrljene žene u burkama. To je, zbog novih pritisaka, natjeralo kazalište Gavellu da pošalje priopćenje kako ne postoji alternativni plakat za Fine mrtve djevojke i kako taj novi nikako nije djelo Vanje Cuculića. Ipak, najajače je u javnosti odjeknuo potez  redatelja Olivera Frljića. On je, kako izravnu posljedicu  skandala vezanog uz plakat, poslao otvoreno pismo  kazalištu Gavella, a u njemu im je  otkazao  dvije već dogovorene predstave koje je tijekom 2013. godine trebao režirati u tom  kazalištu. 

Komentara 9

VE
Vexans1
15:18 20.01.2013.

Kažu oni :Ipak je u javnosti najviše odjeknuo potez redatelja ,zamislilte, Olivera Frljića !? On,nešto otkazuje kazalištu Gavelli ! Tko je on da to radi, tko ili što je kazalište Gavella ,da se tako spominje ?Tko komandidira Dramskim Kazalištem ?

MN
maja-n
15:44 20.01.2013.

Ma dajte, molim vas. ....tko govori o "skidanju" predstave......zar se bojite manjka interesa publike pa se stalno vracate na temu spornog plakata? Mene i moju obitelj plakat s Gospom vrijeđa i smatram da mu je cilj obezvrijediti nesto sto je meni sveto. SKidajte si mame na plakatu u ime umjetnosti i prestanite vrijeđati nas vjernike. I prestanite vrijeđati neistomišljenike kao sto ni mi ne vrijeđamo vas. Ovakav pritisak od strane manjina u posljednje vrijeme je zastrašujući. da li se tko od vas osvrnuo na prosvjede u Francuskoj koja je u EU za koju govorite da je "napredna" a mi da zivimo u srednjem vjeku? Neke elementarne vrijednosti ipak treba postovati, unatoc umjetničkoj slobodi izražavanja

AN
ANM
15:15 20.01.2013.

Žalosno ! A da skrenete pažnju na sebe kvalitetom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije