KINOPREMIJERA

Mravator

kin-samoza-txt.jpg
import
05.10.2006.
u 14:05

THE ANT BULLY, anim., 83 min., SAD, 2005.; WB/Issa; R: John A. Davis; Glasovi: Zach Tyler, Julia Roberts, Nicolas Cage, Bruce Campbell

Iza maštovito i duhovito prevedenog naslova "Mravator" krije se dobronamjerna i poučna dječja priča u kojoj su glavni junaci nesretni mravi koje nesretni dječak, liječeći frustracije, uništava u dvorištu svoje kuće. Kako bi ga naučili pameti, ulijevaju mu kap čudotvorne tekućine u uho nakon čega se smanji i počinje tečaj kako postati mrav.

Red poučnih razgovora, red vratolomnih jurnjava kukaca svih vrsta i jednostavan zaplet otkrivaju da je "Mravator" namijenjen samo najmlađima. Prava je šteta što nije sinkroniziran na hrvatski jezik jer bi ga djeca predškolske dobi koja nikada nisu čula za "Mrave" ili "Život buba" (oba 1998.), mogla pratiti bez problema. Stoga se film ubraja u omraženu kategoriju čitaš titlove djetetu i jedva čekaš da stvar završi, ali zadovoljni smiješak najdražih nema cijene. Pouka?

Nije u redu da veliki i jaki maltretiraju male i slabe samo zato što to mogu. Poslije filma sigurno će svatko barem dvije sekunde dobro razmisliti prije nego što po?ne uništavati mravinjak samo zato što to može. (Ju. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije