MADD art

Predstavljen projekt vezan uz život i djelo Markanutuna de Dominisa

projekt MADD
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
12.11.2014.
u 16:02

Cilj je projekta, čiji je osnivač agencija Duga MADD, dugoročna revalorizacija baštine De Dominisa i trajni utjecaj ovoga projekta na identitet Raba

U prostoru Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji jučer je predstavljen jedinstveni multidisciplinarni komunikacijski projekt MADD/Art & Science/ Rab vezan uz život, djelo i misao Markantuna de Dominisa, kontraverznog teologa, znanstvenika  i vizionara rođenog u gradu Rabu.

Cilj je projekta, čiji je osnivač agencija Duga MADD, dugoročna revalorizacija baštine De Dominisa i trajni utjecaj ovoga projekta na identitet Raba, koji se tako definira kao jedno od vodećih središta kulturnog turizma na Jadranu i hrvatskog kulturnog turizma. MADD-ova baština trebala bi postati zaštitnim znakom grada i otoka Raba.

Projekt je u prvoj fazi zamišljen kao desetogodišnji ciklus kroz višekanalne aktivnosti u raznim segmentima, umjetnosti, znanosti, književnosti, arhitekturi, religiji, filmskoj umjetnosti, suvremenoj multimedijalnoj muzejskoj djelatnosti. Projekt će se inicijalno javnosti predstaviti tijekom tematske Noći muzeja iduće godine, paralaelno u Rabu i Zagrebu. Budući je tema inovativnost, uz Nikolu Teslu, biti će predstavljen i Markantun de Dominis kao jedna od najinovativnijih znanstvenika našeg prostora, koji je u 16. stoljeću pokusima istraživao disperziju bijele svjetlosti i tako tumači pojavu duge. 

Krovni nositelj projekta je skupina Labirint koju čine arhitekt svjetla Dean Skira, umjetnici Bojan Šumonja i arhitekti Dino Krizmanić, Leonid Zuban i Bruno Jurčić. U pripremnoj istraživačkoj fazi i razradi projekta sudjelovali su ugledni domaći i inozemni znanstvenici, umjetnici i teoretičari, a u utemeljenju projekta sudjelovao je i dr.sc. Feđa Vukić. Uz Grad Rab, projekt podupire TZ Grada Raba i HTZ, Ministarstvo kultre, Ministarstvo turizma i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije