naiva

Prvi put – na žalost posthumno – izlažu braća Stolnik

stolnik (1)
Ljiljana Risek
17.06.2011.
u 21:48

Od nekadašnjih popularnih naivaca, Slavko je preuzeo jedino tehniku slikanja na staklu, čime je njegov intenzivni kolorizam još više došao do izražaja

- Svaka slika pokojnog Slavka Stolnika bila je ekspresija i kao što je on sam običavao govoriti, „prasak u štimungu“. On je nedvojbeno najveći hrvatski slikar naive u tehnici ulja na staklu! Iako sam sretan što je, 20 godina nakon tragične Slavkove smrti, otvorena galerija u objektu koji je baš za tu namjenu gradio pokojni umjetnik, smatram da se društvena zajednica dodatno mora potruditi da ovo mjesto dođe do punog izražaja! Na matičnoj je općini, ali i županiji i resornu ministarstvu da dodatnim angažmanom osigura revalorizaciju umjetnosti ne samo braće Stolnik, već i drugih hrvatskih slikara naive, čija djela još nisu dobila zasluženi hommage!

To je na otvaranju galerije u zaselku Stolniku u Donjoj Voći, u kojoj prvi put – na žalost, tek posthumno – zajedno izlažu braća Slavko i Stjepan Stolnik, izjavio poznati kolekcionar Vladimir Malogorski, koji je za života prijateljevao sa Slavkom, a u svojoj kolekciji čuva šezdesetak njegovih djela. Očito emotivno pogođen činjenicom ponovnog boravka u Voći, gdje je prije 20 godina među prvima našao tijelo ubijenog prijatelja, smogao je snage da se prisjeti tragedije koja se tu dogodila 1991., kada su Vladko Mesek i Renato Vidaček Slavka okrutno likvidirali iz čistog koristoljublja. Galerija je otvorena zahvaljujući znatnim ulaganjima Ivana Stolnika, Stjepanova sina, te uz pomoć Općine i župe Donja Voća.

- Oba brata imala su izniman dar da i bez akademskog znanja primijene tehnike na kojima su im zavidjeli i sveučilišni profesori. Tragedija je što je nakon Slavkove smrti iz kuće ukraden velik broj njegovih slika. Iako smo tiskali i objavljivali njihove reprodukcije, policija im do danas nije uspjela ući u trag. Poznato je da se Slavkove slike nisu mogle ni vidjeti, ni kupiti, običavao je govoriti da samo „Japanci imaju toliko novca da ih mogu kupiti“- kazao je publicist Mladen Pavković, koji je zajedno s književnikom Josipom Paladom napisao više djela o slikarstvu braće Stolnik.

- Svi vi koji ste ovdje imate privilegij vidjeti raskošne originale koje je rijetko tko dosad imao prilike vidjeti – istaknuo je Palada.

U galeriji je izloženo deset Slavkovih ulja na staklu, nastalih od 1968. do 1975. godine te isto toliko Stjepanovih slika, iz opusa od 1968. do 2000. godine, sve iz privatne kolekcije Ivana Stolnika. Većinu njih publika nikad nije vidjela, pa stoga i ne čudi da su Slavkove slike izmamile zadivljene uslike i pohvale stručne javnosti Stjepanu kao majstoru masovnih scena i intenzivnom koloritu Slavkovih djela, kojeg ne bez razloga zovu slikarom magičnog realizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije