Trikovi majstora

Kiseloljupci, pogledajte top tri recepta za zimnicu u zadnji tren

06.09.2019.
u 09:24

Ako volite domaće specijalitete, zimnica se zasigurno nalazi na vašoj listi, a posebice ako ste ljubitelj kiselog. Donosimo vam tri najbolja recepta za zimnicu čiji je okus kao da ju je radila vaša mama ili baka.

Vrijeme pravljenja zimnice i međusobnog razmjenjivanja recepata među prijateljicama kako bi se pogodio baš 'onaj' okus koji se pamti je pri kraju. Postoji mnogo različitih recepata, a mi smo za vas odabrali top tri recepata kako ove godine ne bi fulali sa sastojcima. S obzirom da je vrijeme pravljenja zimnice pri kraju donosimo one isprobane i najbolje.

1. Punjene kisele paprike

Ukiseljene paprike klasičan su recept kada je u pitanju pravljenje zimnica, a ovaj recept donosi nešto novo; punjenje kisele paprike. 

Sastojci:

10 paprika babura

1 žličica trna gorušice

50 g hrena

2 češnja češnjaka

1 žličica mljevene slatke paprike

prstohvat kumina

20 g soli 

750 ml vode

750 ml vinskog octa

1,2 kg svježeg kupusa

malo ulja

Priprema: 

1. Kratko prokuhajte ocat, vodu i malo soli pa ostavite da se ohladi.

2. Očistite paprike; odrežite peteljku i maknite sjemenke.

3. Kupus možete narezati ili naribati te ga pospite solju, kuminom i mljevenom paprikom. Promiješajte i ostavite da stoji nekoliko sati. 

4. Kupusom punite paprike i slažite ih u staklenke, a između njih stavite pokoje zrno gorušice, češnjak i hren narezan na štapiće.

5. Sve prelijte prokuhanim i ohlađenim octom, a kada se tekućina slegne na vrh nalijte oko 1 cm debeli sloj ulja. 

 

2. Salata od kiselog miješanog povrća 

Osim punjenih ili praznih ukiseljenih paprika, možete napraviti i ukiseljenu salatu od miješanog povrća.

 

Sastojci: 

500 g graška

crni papar u zrnu

60 g šećera

30 g soli

500 ml vode

500 ml alkoholnog octa

lovor

1 grančica kopra

3 feferona

300 g lučica

500 g zelene paprike

500 g cvjetače

300 g mrkve

malo ulja

Priprema: 

1. Očistite grašak i mrkvu te mrkvu narežite na kolutiće, a cvjetaču narežite na manje komade. 

2. Povrće kuhajte dvije minute u slanoj vodi.

3. Povrće ocijedite i složite u staklenke naizmjenice s lučicama, sirovom paprikom narezanom na rezance i feferonima.

4. Dodajte kopar i lovor te prelijte ohlađenom prokuhanom otopinom octa, vode, papra u zrnu, soli i šećera. 

5. Na kraju na vrh nalijte 1 cm debeli sloj ulja te staklenku zatvorite celofanom. 

 

3. Rezani kiseli krastavci 

Svima su poznati kiseli krastavci, no ovaj recept donosi dašak modernosti i praktičnosti kod posluživanja. 

Sastojci: 

2 kg većih krastavaca 

400 g luka

400 ml vinskog octa

400 ml vode

40 g soli

papar u zrnu

Priprema:

1. Krastavce ogulite, narežite na kolutove i posolite. Luk narežite na ploške i posolite. Ostaviti neka stoji nekoliko sati. 

2. Krastavce i luk dobro ocijediti, pomiješati i staviti u staklenke. 

3. Razrijeđenom octu dodajte malo soli i papra te sve zajedno prokuhajte.

4. Tekućinu ohladiti i preliti preko krastavaca i luka naslaganih u staklenke. 

5. Staklenke prekrijte celofanom, povežite i čuvajte na hladnom mjestu. 

Po povrće za zimnicu navratite na trešnjevački plac, a možda ulovite i pokoji ljubavni savjet:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije