Luk je povrće koje se često koristi u mnogim receptima i jelima, a jelima daje dubinu okusa. Većina ljudi ih drži u hladnjaku uz svako drugo voće i povrće, ali jeste li znali da ga ne treba držati na niskim temperaturama? YouTuber James Stone, podijelio je nekoliko savjeta za pohranjivanje luka s kojima luk može trajati i do šest mjeseci, piše Express.
Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put
Pohranjivanje cijelog luka u hladnjak izlaže ga vlažnim i hladnim uvjetima, što je suprotno od onoga što luk treba. Budući da luk brzo upija vlagu, njegovo držanje u hladnjaku može uzrokovati da omekša i da se pokvari. Luk je najbolje držati na suhom mjestu koje je hladno, tamno, suho i dobro prozračeno. Zato ga ne biste trebali staviti u ladicu, ali možete ga staviti u posudu u kuhinjskom ormariću ili u smočnicu, ako ima puno cirkulacije zraka.
Što se tiče drugog povrća, ne biste trebali držati luk pored krumpira jer može uzrokovati nicanje krumpira, no možete ga držati pored češnjaka jer oni vole isto okruženje.
Ako u dućanu kupite luk u plastičnoj vrećici, izvadite ga iz vrećice prije nego što ga odložite. Plastične vrećice omogućuju zadržavanje vlage, što može dovesti do plijesni. Luk mora 'disati' stoga je mrežasta vrećica poželjna jer omogućuje bolji protok zraka i pomaže u održavanju niske razine vlage.
Narezani ili sjeckani luk možete pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici u hladnjaku, ali preporučuje se da ga iskoristite u roku od tjedan dana, jer luk ima jači miris što duže stoji, a ne želite da vaš hladnjak zaudara na luk.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!