Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni savjeti

Kreće sezona tuluma na otvorenom: Evo što trebate jesti nakon cjelodnevnih partyja!

Shutterstock
03.07.2024.
u 10:30

Vaše tijelo će proći kroz mnogo toga dok vi tulumarite

Sezona je ljetnih festivala, koncerata i tuluma na otvorenom. Iako mnogi samo uživaju u trenutku, važno je napomenuti isto tako zaborave brinuti o sebi - piju malo previše, jedu nezdravu hranu i nisu hidrirani dok su na suncu. Ovo u kombinaciji s nekoliko loše prospavanih noći znači da se mnogi ljudi trenutno možda ne osjećaju najbolje.

Ako ovo zvuči kao vi, onda nastavite čitati, jer nutricionistica je otkrila što točno trebate učiniti i jesti nakon cjelodnevne zabave bez prestanka, kako biste pomogli svom tijelu da se oporavi, piše Metro. 

VEZANI ČLANCI:

Kerry Beeson, kvalificirana nutricionistička terapeutkinja u Prep Kitchenu, objasnila je danak koji sudjelovanje na cjelodnevnim tulumima može imati na tijelu. "Mogli biste se vratiti kući osjećajući se bez veze zbog poremećaja u prehrani. Hrana s visokim udjelom masti dugo se probavlja i zbog toga se možemo osjećati tromo. Slatka hrana može uzrokovati uspone i padove šećera u krvi — ti padovi mogu učiniti da se osjećamo slabo i umorno. Alkohol nas može dehidrirati i opteretiti jetru. Vaša prehrana tih dana vjerojatno će biti siromašna hranjivim tvarima i malo će vratiti tijelu. Stoga je važno vratiti svoju prehranu na pravi put s puno hrane bogate hranjivim tvarima kada se vratite kući. Usredotočite se na nadopunjavanje prehrane hranom bogatom hranjivim tvarima, rehidraciju, uravnoteživanje šećera u krvi i potporu zdravlju crijeva", rekla je.

Kako biste to učinili, Kerry preporučuje da povećate unos vlakana, zdravih proteina i zdravih masti sa svakim obrokom ili međuobrokom. Što se tiče vlakana, trebali biste se odlučiti za orašaste plodove, cjelovito voće i integralne žitarice, dok će proteini uključivati ​​jaja, tofu, grah, nemasno meso ili ribu. Dobro će poslužiti i maslinovo ulje i avokado. Stručnjakinja tvrdi da je izbacivanje složenih ugljikohidrata još jedan dobar način za pomoć pri oporavku. Stoga se odmaknite od bijelog kruha, bijele riže i tjestenine i umjesto toga uzmite malo zobi, smeđe riže, kruha od cjelovitog zrna, tjestenine od cjelovitog zrna, graha ili leće.

GALERIJA: Dermatologinja otkrila: 'Ove 4 stvari nikada ne bih radila tijekom ljeta'

1/5

"To će vam pomoći uravnotežiti šećer u krvi jer će odgoditi metabolizam ugljikohidrata i spriječiti fluktuacije šećera u krvi", objašnjava Kerry. Ostala hrana bogata hranjivim tvarima koju biste trebali dovoljno jesti uključuje voće i povrće, posebno tamno voće kao što je crveno grožđe, trešnje i bobičasto voće i povrće poput brokule, kelja, paprike i gljiva. kao začini poput kurkume. Zeleni čaj, kava i tamna čokolada također imaju visok sadržaj antioksidansa.

"Ova hrana nudi širok izbor zdravstvenih dobrobiti, bogata je hranjivim tvarima i puna vitamina i minerala koji jačaju imunitet, prirodnih vlakana, zdravih masnoća i antioksidansa za detoksikaciju", dodaje Kerry. No dok bi zeleni čaj mogao biti koristan, osobni trener i nutricionist slavnih, Scott Harrison, upozorava da ne pijete previše crnog čaja ili drugih napitaka s kofeinom. I naravno, sigurno ćete se htjeti neko vrijeme kloniti alkohola. "Oni vas mogu dodatno dehidrirati i poremetiti vaše obrasce spavanja. U tom smislu osigurajte si dovoljno sna kako biste pomogli svom tijelu da se oporavi", dodaje Scott.

Preporuke HZZJZ-a za javnost: Kako se zaštititi od velikih vrućina! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije