Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od ponedjeljka serijal reportaža s Jadrana

Mala mjesta u fokusu Večernjakove Turističke patrole

Betina
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
1/3
08.07.2023.
u 07:59

Serijal reportaža s Jadrana počinjemo u ponedjeljak 10. srpnja, i to iz Ličko-senjske županije, točnije iz Lukova kod Senja, mjestašca podno Velebita

Od Dajle u Istri preko kvarnerskih otoka Krka i Lošinja pa put juga, na Pag, Prvić, Pelješac... – put je to kojim nas vodi ovogodišnja Turistička patrola Večernjeg lista. U naših sedam morskih županija – Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj – posjetit ćemo 29 destinacija, a jedno od mjesta koja ćemo na tom putu ocjenjivati po dovršetku patrole dobit će najstariju turističku nagradu u Hrvatskoj, onu za šampiona turizma. I ove su nam godine u fokusu manja mjesta, lijepa i vrijedna posjeta, u kojima ćemo ocjenjivati gostoljubivost i susretljivost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikost smještaja, kvalitetu ugostiteljske ponude, sadržaje za djecu, kulturne sadržaje, opskrbljenost i autohtonost. Maksimalni je broj bodova koje dodjeljujemo 100, no u slučaju da se na vrhu naše ljestvice nađu dvije ili više destinacija s identičnim brojem bodova, o pobjedniku će odlučiti stručni žiri sastavljen od turističkih znalaca.

Od Lukova do Drača

Serijal reportaža s Jadrana počinjemo u ponedjeljak 10. srpnja, i to iz Ličko-senjske županije, točnije iz Lukova kod Senja, mjestašca podno Velebita. Posljednja će reportaža biti objavljena 18. kolovoza iz Drača na poluotoku Pelješcu. Na popisu ljetovališta kojima ćemo patrolirati još su i Dajla, Trget, Pomer, Valbandon, Ika, Selce, Bakarac, Omišalj i Veli Lošinj, Metajna te Mandre na otoku Pagu, Vrsi, Vrgada, Kožino, Tribanj, Prvić Luka, Pirovac, Tribunj, Jadrtovac i Rogoznica, Okrug, Stobreč, Zaostrog u srednjoj Dalmaciji te Zaton, Komarna i Viganj. Dan nakon što objavimo reportažu iz Drača, objavit ćemo priču o ovogodišnjem pobjedniku ljetne Turističke patrole.

VEZANI ČLANCI: 

Osim što ćemo nagraditi neko od odredišta na Jadranu, Večernjakovi reporteri na putu patrole upustit će se u potragu i za najboljom gastrodestinacijom na Jadranu. Dodjeljivat ćemo Večernjakove zvjezdice za izbor i kvalitetu jela, ponudu pića, uređenost interijera, poslugu i ljubaznost vodeći računa pri izboru restorana, odnosno da su u njima ručak ili večera cjenovno prihvatljivi većini i da se u njima možete počastiti barem jednom tijekom ljetovanja na Jadranu.

Dodjela najstarije turističke nagrade ustanovljene još 1975. godine, od kada Večernji list provodi patrolu obilaskom i ocjenjivanjem turističkih destinacija, uvijek završava svečanošću na kojoj se okuplja turistička elita – od ministra, župana, gradonačelnika do prvih ljudi turističke zajednice s nacionalne i lokalne razine. Istodobno, Hrvatska obara rekorde u turizmu i svijet nas sve više uvažava kao poželjno odredište za ljetovanje. Da je tomu tako, uz prirodne ljepote i ponudu zacijelo je pridonijela i sigurnost koju turisti imaju na našoj obali.

Hrvatski je turizam tijekom prvih šest mjeseci ostvario pozitivan i vrlo dobar rezultat kako u odnosu na lani tako i u odnosu na prvih šest mjeseci rekordne 2019. godine. Uz odličan svibanj, u kojem smo ostvarili rast od 30 posto u odnosu na prošlu godinu, te lipanj, u kojem smo uspješno izjednačili lanjski rezultat, sada se nalazimo na početku srpnja i špice sezone, tijekom koje će dnevne brojke turista kontinuirano rasti. Na našim emitivnim tržištima u tijeku su promotivne aktivnosti za ljetni dio godine, i to posebno na tržištu Njemačke, Italije, Poljske i SAD-a, te kampanje za posezonu u kojoj očekujemo rast turističkog prometa u odnosu na lani – izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

VEZANI ČLANCI: 

Pritom je u lipnju u jadranskim županijama ostvareno 2,7 milijuna dolazaka i 14,5 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 1 posto.

Turistički rezultati

– Izvrsne rezultate turističkog prometa, koji je iznad razine istog razdoblja 2019. godine, prate i rekordni financijski pokazatelji. Prema podacima HNB-a, prihodi od stranih turista za prvo tromjesečje 2023. godine iznosili su 672 milijuna eura, što u odnosu na dosad referentna prva tri mjeseca 2022. godine predstavlja povećanje od 38%, odnosno prihode veće za 186 milijuna eura. Svi ovi podaci ukazuju da smo na dobrom putu, da je iza nas jedna od najboljih predsezona hrvatskog turizma i da je unatoč izazovnom razdoblju turistički sektor, među ostalim i zahvaljujući izdašnim mjerama Vlade RH, ostao stabilan – rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

GALERIJA Neistraženi biseri Jadrana: Skrivene plaže u Hrvatskoj za koje se morate potruditi da biste stigli do njih!

Betina
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije