Virovitica - Flora

Restoran je preseljen jer se dvorac renovira. No i dalje se jede – grofovski

15.03.2018.
u 21:45

Sve je u stilu Pejačevića pa se tako i jede – imena jela su Damin objed, Grofov objed, Pejačevićev objed. ‘Flora’ će se vratiti na svoje staro mje- sto čim se dvorac obnovi

Dvorac Pejačević zaštitni je znak Našica. I Virovitice. Pa kako to? Imali su novca...

Pa su imali i dvoraca. Gradski “landmark” danas se obnavlja, a to je mjesto poznato i po restoranu u kojem se mogu jesti virovitički specijaliteti. Ali, kako je dvorac zatvoren, pun skela, gdje je restoran?

– Eto, preko puta, preselio se dok se dvorac ne obnovi – daju upute u Virovitici.

Njoke kao od bake Milke

Ni stotinu metara dalje, u bivšoj vojarni, stoji natpis “Flora”.

– Tu smo! – kažu u restoranu.

Zanimljivo, rijetko se restoran baš na ovaj način preseli. Dok se mjesto obnavlja. Zgodno.

– Ma restoran u dvorcu Pejačević najljepši je u kojem sam bila! – kaže konobarica Aleksandra Feketija.

– Radim u njemu od prvog dana, a sad smo na neko vrijeme promijenili adresu. Nema veze, jedva čekamo da se vratimo.

Meni, zbog kojeg je ovo mjesto poznato u kraju, ostao je – isti.

– Kuharica radi isto kao što su kuhale i naše bake. Evo, kad probate njoke, iste su kao što ih je radila moja baka Milka, samo ona ih je zvala šišklini – kaže Aleksandra.

Sve je ovdje u stilu – Pejačevića. Pa se tako i jede – imena jela su Damin objed, Grofov objed, Pejačevićev objed...

– Vlasnik dvorca bio je lovac. A u našim šumama i danas ima mnogo divljači. Pa je jelo koje nosi njegovo ime – jelen u umaku od vrhnja i vrganja s kukuruznim žgancima – kažu u restoranu.

A recept?

– To je tajna! I inače je tako, ne samo u restoranima, već i kod nas kod kuće, rijetko će ti netko dati recept, makar bila riječ i o paprikašu. Svatko ima svoju tajnu.

Damin objed?

– Gospođa je pazila na liniju pa je ona jela punjena pureća prsa, sir i gljive te umak od šampiona.

Sve je ovdje u grofovskom stilu, a kad se vrati u obnovljeni dvorac, i ugođaj će biti isti.

Udala se u dvorcu u kojem radi

Cijene su na ovom mjestu, kao i na većini mjesta na kontinentu, vrlo pristupačne. Pije se i domaće vino – Vineda – graševina, chardonnay te cabernet-sauvignon. Cijene butelja su oko 160 kuna, a obrok za jednu osobu, sa salatom, lepinjom i kolačem – 88 kuna. Tko želi jesti šarana – prženog ili pohanog – porcija je 30 kuna.

Konobarica Aleksandra i udala se u dvorcu u kojem godinama radi.

– To je u ovom kraju uobičajeno. I park je ovdje prekrasan, imao je platane, ginko... Najljepše, pogled je pravi. Povišen je pa se vidi sve kao na dlanu. Jedva čekamo da se vratimo...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije