Dvorac Pejačević zaštitni je znak Našica. I Virovitice. Pa kako to? Imali su novca...
Pa su imali i dvoraca. Gradski “landmark” danas se obnavlja, a to je mjesto poznato i po restoranu u kojem se mogu jesti virovitički specijaliteti. Ali, kako je dvorac zatvoren, pun skela, gdje je restoran?
– Eto, preko puta, preselio se dok se dvorac ne obnovi – daju upute u Virovitici.
Njoke kao od bake Milke
Ni stotinu metara dalje, u bivšoj vojarni, stoji natpis “Flora”.
– Tu smo! – kažu u restoranu.
Zanimljivo, rijetko se restoran baš na ovaj način preseli. Dok se mjesto obnavlja. Zgodno.
– Ma restoran u dvorcu Pejačević najljepši je u kojem sam bila! – kaže konobarica Aleksandra Feketija.
– Radim u njemu od prvog dana, a sad smo na neko vrijeme promijenili adresu. Nema veze, jedva čekamo da se vratimo.
Meni, zbog kojeg je ovo mjesto poznato u kraju, ostao je – isti.
– Kuharica radi isto kao što su kuhale i naše bake. Evo, kad probate njoke, iste su kao što ih je radila moja baka Milka, samo ona ih je zvala šišklini – kaže Aleksandra.
Sve je ovdje u stilu – Pejačevića. Pa se tako i jede – imena jela su Damin objed, Grofov objed, Pejačevićev objed...
– Vlasnik dvorca bio je lovac. A u našim šumama i danas ima mnogo divljači. Pa je jelo koje nosi njegovo ime – jelen u umaku od vrhnja i vrganja s kukuruznim žgancima – kažu u restoranu.
A recept?
– To je tajna! I inače je tako, ne samo u restoranima, već i kod nas kod kuće, rijetko će ti netko dati recept, makar bila riječ i o paprikašu. Svatko ima svoju tajnu.
Damin objed?
– Gospođa je pazila na liniju pa je ona jela punjena pureća prsa, sir i gljive te umak od šampiona.
Sve je ovdje u grofovskom stilu, a kad se vrati u obnovljeni dvorac, i ugođaj će biti isti.
Udala se u dvorcu u kojem radi
Cijene su na ovom mjestu, kao i na većini mjesta na kontinentu, vrlo pristupačne. Pije se i domaće vino – Vineda – graševina, chardonnay te cabernet-sauvignon. Cijene butelja su oko 160 kuna, a obrok za jednu osobu, sa salatom, lepinjom i kolačem – 88 kuna. Tko želi jesti šarana – prženog ili pohanog – porcija je 30 kuna.
Konobarica Aleksandra i udala se u dvorcu u kojem godinama radi.
– To je u ovom kraju uobičajeno. I park je ovdje prekrasan, imao je platane, ginko... Najljepše, pogled je pravi. Povišen je pa se vidi sve kao na dlanu. Jedva čekamo da se vratimo...