Više nitko ne čeka da ostari ili se razboli da bi počeo razmišljati koliko je pametan njegov životni stil. Danas sav mlad i aktivan svijet, a ne samo sportaši i pametni stariji ljudi, s istom pažnjom čitaju o zdravim navikama i pripravcima. Među najpopularnijima koji im u tome pomažu jest i diplomirana biotehnologinja Mirjana Tonković. “Moja kuća zdravlja” zove se njezina oaza zdravlja, otvorena neki dan radionicom o – koprivi!
Liječi prostatu
Zapravo, ništa čudnog: odavno sportaši u svojim svlačionicama izmjenjuju recepte o pripravcima s koprivom. Piju na litre čaja od koprive, a mišićima pomažu i jelima od koprive čije su nutritivne i ljekovite vrijednosti odavno dokazane. Juhe, variva, pogačice, štrudle, faširanci, salate, a prije svega čaj od koprive čiste organizam i donose mu zdravlje.
- List je koprive važan u čišćenju organizma – napomenula je Mirjana grupi žena okupljenoj u radionici u kojoj su učile pripremati čajeve i jela od koprive. Čaj čisti jetra i bubrege, otklanja upalne procese, a važan je i u mršavljenju. Korijen koprive osobito je pak važan u liječenju prostate. Znanstveno je dokazano da liječi i povišen šećer u krvi.
U radionici smo kušali pogačice od koprive koje je pripremila psihologinja Đurđa Štefanec, vlasnica udruge Radost leptira koja se brine o bolesnoj djeci, u čijem je sustanarstvu “Moja kuća zdravlja”. Profesorica hrvatskoga jezika Jadranka Bošković pripremila je pak štrukle od koprive i svježeg sira. Bilo je to dovoljno da se uvjerimo koliko je kopriva ukusna kad su recepti dobri! Savijača će biti ukusna i od kora koje kupimo na tržnici.
Za izdržljivost tijela
Nutricionistica Tonković pomno je protumačila i lanac hrana-lijek-kozmetika u kojem kopriva ima važnu ulogu. Objasnila je zašto je važno upoznati koprivu. S hranom naše tijelo pokupi štetne konzervanse, aditive i kojekakve otrove. Štetan je već i sam klor iz vode koju pijemo. Ne bi to bio problem da tijelo ne izbacuje samo desetak posto tih tvari. A da izbaci ostalo, treba mu pomoć. Kopriva je pravi pomoćnik u tome. Ona će omogućiti da tijelo ne izgubi energiju i izdržljivost zbog svih štetnih tvari koje unosi hranom. Zato je pak važno da upoznamo svoje tijelo i ono što mu treba!
POGAČICE OD KOPRIVE
* 10 dag kukuruznog brašna
* 10 dag integralnog brašna
* 10 dag polubijelog brašna tip 850
* 1 žlica suhog kvasca
* pola žličice soli
* 1 žličica šećera
* 1,25 ml mlake vode
* dl jogurta
* 0,40 dl maslinova ulja
* 10 dag svježe koprive (kuhati 5 min, ocijediti i sitno nasjeckati)
Pomiješati sve suhe sastojke, dodati tekuće sastojke i umijesiti tijesto. Pustiti da se tijesto diže pola sata pod krpom. Razvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra i rezati, odnosno rubom čaše vaditi okrugle pogačice. Peći na temperaturi od 180˚ C dok ne porumene.
caj od koprive je dobar i za zivce; dokazano ,provjereno