Ako ste ikad radili u ugostiteljstvu, znat ćete da za sav naporan posao koji ste uložili plaća nije toliko sjajna. Mnogo se osoblja u restoranima i kafićima oslanja na napojnice gostiju, a koliku gosti napojnicu trebaju ostaviti je podijeljena tema. Međutim, jedan je gost prešao granicu i jednoj konobarici ostavio napojnicu od čak 100 tisuća kuna, ali postupak bara zgrozio je mnoge.
Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta
Naime, kako je pisao Mirror, jedan velikodušni gost sredinom prošle godine večerao je u Stumble Inn Bar & Grill u državi New Hampshire u Sjedinjenim Američkim Državama, kad je šokirao osoblje prilikom plaćanja svog računa.
- Gospodin je došao u bar, naručio pivo i nekoliko čili čipseva. Zatim je naručio još čipsa i jednu tekilu. Oko 3:30 zatražio je od konobarice ček. Ona mu ga je dala i udaljila se, a on joj je samo rekao: "Nemoj potrošite sve na jednom mjestu” - ispričao je vlasnik bara Michael Zarella.
Njegov račun na kraju večeri iznosio je 37,93, odnosno oko 245 kuna, međutim, on je odlučio ostaviti još 16 tisuća dolara, odnosno oko 100 tisuća kuna, napojnice.
Konobarica Michelle McCudden u početku je odbila napojnicu, ali gost je inzistirao i od tada se vratio u restoran da jede još nekoliko puta.
Vlasnik Michael je kasnije otkrio da će napojnicu podijeliti između osam barmena koji su radili te večeri, kao i kuhinjskog osoblja - potez koji bi većina ljudi smatrala poštenim. Međutim, nekoliko se nezadovoljnih osoba nije složilo s ovom odlukom i počeli su ostavljati negativne kritike na web stranici restorana.
"Mislim da biste konobarici trebali dati cijeli iznos, učinila je sve što je trebalo za tu napojnicu, ne vjerujem da bi bilo ispravno podijeliti napojnicu na dvanaest kada je samo jedna osoba posluživala taj stol", napisala je jedna osoba.
Drugi je dodao: "Samo želim znati je li bila prisiljena podijeliti tu napojnicu.100 tisuća kuna je puno novca i ne vidim nikoga tko bi to podijelio na dvanaest dijelova ako ne mora.”
Konobarica nije mogla vjerovati što je ovaj gost restorana napravio...
Stara vijest, zavrsilo je tako da je konobarica dobila svoj novac a manager (ne vlasnik) platio je sudske troskove i izgubio posao. Mala napomena prepisivacu teksta: U ugostiteljstvu u USA konobari i barmeni nemaju placu, imaju je samo kuhari i cistaci. Konobari i barmeni zive od tipa, odnosno tringelta ili "napojnica".Slicno je i sa strip klubovima gdje striptizeta nema placu, ali od svog tipa mora dati postotak dj-u i posluziteljima. Cesto mora gazdi kluba placati i najam bine.