DOBRO JE ZNATI

Zaboravite na njih: Stručnjaci otkrili tri mita o vježbanju koji bi mogli kočiti vaš napredak

Shutterstock
08.07.2022.
u 07:00

Neki oblici vježbanja poput dizanja utega ili trčanja, mogu se činiti zastrašujućim, pogotovo kada čujete razne, zbunjujuće stvari o tome kako biste trebali vježbati i što ne biste smjeli raditi

Često čujemo da je netko odlučio redovito početi vježbati, ali je zbog nejasnih i zbunjujućih (dez)informacija brzo i odustao, kaže osnivač i izvršni direktor zdravstvenog i lifestyle portala Mind Body Green. Jason Wachob. Zato svima koji odluče početi aktivnijim životom poručuje da se informiraju o tome što je istinito, a što je mit, te da s vježbanjem ne rade pogreške zbog kojih može izostati željeni učinak, .

Vitamin C ubrzava sagorijevanje masnoća? Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za gubitak kilograma

1/8

Mit 1: Intenzitet je važniji od redovitosti

Istina je da je dosljednost ključna. Kada započnete novu rutinu vježbanja, lako je upasti u mod razmišljanja da je period intenzivnog vježbanja s vremena na vrijeme bolji od redovne umjerene rutine. To ne može, posebno kod trčanja kažu stručnjaci, biti dalje od istine i puno je vrjednija lakša rutina koja je redovita od bilo koje povremene i 'nabrijane'.

Mit 2: Za smršavjeti je dovoljno samo hodati

Kardio-respiratorni sustav dokazano uslijed treniranja postaje otporniji. a proširilo se mit da mršavimo samo ako radimo kardio treninge poput trčanja, plivanja, biciklizma i slično.

Ipak, potrošena energija je potrošena, radili vi jogu, pilates, trening s utezima ili trčanje, a pitanje je samo što vam najviše odgovara i što je za vas dugoročno održivo. Svaka vježba koju izvodite sigurno i pravilno može pomoći da postignete željene rezultate.

Mit 3: Vježbanje treba biti kao kazna

Vježbanje je prilika da upoznate svoje tijelo bolje i vidite što sve ono može. Mnogi ljudi počnu vježbati s uvjerenjem da trebaju osjećati nelagodu i bol, no ako želite da se navika vježbanja zadrži, ono treba biti nešto u čemu istinski uživate.

- Na tjelovježbu treba gledati isključivo pozitivno i s veseljem, jer ćete tek tada imati volje i snage da ju poradite kako treba - poručuje Wachob.

Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije