Bingeanje

Intrigantan uradak Luce Guadagnina kojim je zatvorio svoju filmsku trilogiju na temu neočekivanih ljubavi

19.07.2024.
u 06:58

Vrlo loša godina za serije kao i za filmove, možda se već vide posljedice štrajka u Hollywoodu, ne nudi gotovo ništa. Skriveni adut ovdje je Pariška policija 1900.

Skrivena ljubav, više streamera i kanala
Odličan izbor po kojem je najpopularniji streamer i poznat. I ovaj put u pravom trenutku plasiraju intrigantan uradak Luce Guadagnina jer je tek nedavno iz kina otišao film “Izazivači” kojim je Guadagnino zatvorio svoju ljubavnu trilogiju s odmakom nazvanu “Desire”. S odmakom jer se redom radi o mladoj, pa i prvoj ljubavi, a svakako neuobičajenoj i neočekivanoj ljubavi. I, u dva od tri nastavka, prvi je “Io sono l’amore”, talijanski film, zatim slijedi Rasprskavanje a trilogija se zatvara sa “Zovi me svojim imenom”. Najnoviji njegov film “Izazivači” govori ponovo o muškoj ljubavi smještenoj u ambijent ili adekvatan klasičnoj ljetnoj romansi i prvim, ranim emocijama, ili u kojem je zamislivo da se tako nešto dogodi možda baš upravo među mladićima. A dok je prvi, “Io sono l’amore” klasična priča o zbog klasne pripadnost nepoželjnoj ljubavi. No, ovdje je tema “Zovi me svojim imenom”, čija se priča odvija u jednom talijanskom selu gdje ljeto provodi mladi Elio s roditeljima i intelektualnom podlogom, otac je, naime, profesor arheologije. Ali, on ima i pomoćnika, mladog visokog i zgodnog Amerikanca Olivera kojeg iz nekog razloga Elio nalazi zgodnim podbadati. I, kao da je riječ o kakvom dečkiću i curici, nastaje za Elia nešto neočekivano, prva ljubav. James Ivory, doista izvrsni hollywoodski scenarist i redatelj, nije mogao biti bolje izabran za adaptaciju istoimenog romana talijansko-američkog pisca Andréa Acimana nastalog 2007. godine. Jer, 90-ih je, primjerice, Ivory dao filmskoj povijesti dva doista iznimna dramska uratka, “Howardov kraj” i “Na kraju dana”. “Zovi me svojim imenom” od početka je zamišljen kao vrlo ambiciozno djelo, ali se zanimljivosti nižu ubrzo nakon što je ideja o tom filmu i nastala. Ivory je trebao biti redateljem, pa onda u kombinaciji s Guadagninom, koji se filmu pridružio tek za odabir lokacija, da bi onda Guadagnino ostao redateljem i koproducentom. I sve se odigralo u najboljem redu. Ali sasvim sigurno se tako ne bi dogodilo da se nije u priči pojavio Timothée Chalamet. Današnja zvijezda “Dine” odmah je osvojila Guadagnina, a za ulogu Olivera odabran je Armie Hammer. Ovaj zlosretni američki glumac novije generacije ovdje je ostvario vjerojatno najvredniju ulogu karijere i nije izgledno da će se to mijenjati s obzirom na dosta ozbiljne skandale koje si je priskrbio. No, to je samo dodalo šarmu ovog filma koji se bavi provokativnom temom na krajnje vješt način pa nije čudno što je dobio četiri nominacije za Oscara, od kojih je jednu i ostvario. Za kraj ostavljamo Michaela Stuhlbarga kao Eliova oca koji je još nepriznati kralj američke TV i filmske drame, ali i to priznanje s vremenom mora doći.

Deadline Day: Football’s Transfer Window, SkyShowtime
Naravno da moramo imati i još malo nogometa, unatoč tome što više ne gledamo naše na Europskom prvenstvu. Osim velikih natjecanja poput toga i velikih utakmica tijekom sezone, nogomet se igra i kada se ne igra na zelenom terenu, jer traju - transferi. Ovaj možda i najintrigantniji dio nogometne igre u predsezoni donosi napetosti koje se ne vide na ekranu i ne mogu se prenositi, poput, recimo, draftova u američkim profesionalnim sportovima. Nismo do sada imali neku seriju ili dokumentarac koji bi bio posvećen ovom razdoblju posebno, osim pojedinih slučajeva poput prelaska Figa iz Barcelone u Real, pa je ovo jedan od pokušaja da se to ispravi. Nogometaši, nogometni menadžeri, klubovi, kako otprilike sve to ide vidi se u ovom dokumentarnom serijalu koji nije uopće ispao tako loše, a prikazuje prave nogometaše u takvim situacijama. Ako je ovako pri prelascima za relativno pristojan novac, kako je onda kada se organizira prijelaz vrijedan više desetaka milijuna eura, iz ovoga se može dosta lako zamisliti.

Mentalist, MAX
Cijeli “Mentalist” dostupan je za streamanje. I doista ne bi trebalo propustiti ultimativno bingeanje serije koja je doista iz prikrajka banula i osvojila ogromnu publiku po svijetu, ponajviše zahvaljujući jednom malo pomaknutom liku u nizu istražiteljskih priča kroz koje se razvijala njegova vlastita. Najbolja uloga Simona Bakera koji ovdje tumači Patricka Janea, policijskog konzultanta koji je nekakav Sherlock novoga doba, osvojila je i nas pa smo nerijetko cijela popodneva provodili prateći kako on kroz svoje uvrnuto ponašanje rješava često i bizarne zločine, usput se mučeći da riješi vlastiti, pronađe psihopata koji mu je ubio ženu i kćer. Cijelih sedam sezona i 151 epizodu potrajao je Mentalist, iznimno zabavna serija o čovjeku neobično naprednih deduktivnih sposobnosti i ponašanja koje je zapravo signaliziralo da se radi o drugačijem ali genijalnom umu. Praktično je “Mentalist” ustanovio novi žanr, bio legitimni nastavljač priča o Sherlocku Holmesu, kasnije smo dobili i “Monka” i “Willa Trenta” koji su također tu na tom tragu i također zanimljivi.

Pariška policija 1900., Epic Drama
Povijesne kriminalističke i ine serije popularne su i kada nisu vezane uz neko visoko plemstvo, useljavanje u Novi svijet ili nešto drugo. Pa i kada su neengleske. Ovdje se priča bavi pariškom policijom s prijelaza prošlih stoljeća oslanjajući se na neke stvarne likove. Primjerice, glavni je lik Louis Lépine ovdje prikazan kao šef policije francuske metropole, a takav je čovjek doista i postojao, samo je prije svega bio odvjetnikom, pa i upraviteljem Alžira, a onda doista i šefom pariške policije i to u dva navrata kroz čak ukupno 18 godina. Naravno da je u tom periodu grad poput Pariza bio i zanimljiviji čak i od Londona, a ovdje je ispletena i atraktivna priča u kojoj se miješaju bizaran zločin, politika, korupcija i, naravno, istražiteljska umijeća. Nedostajalo je francuske kriminalistike, a ovdje će frankofili doći na svoje jer se nekadašnja vrhunska umijeća pričanja ovakvih priča na francuski način ovdje moderniziraju i vrlo su smjela i dosta izravna, pa će vas serija koji puta i uspješno iznenaditi detaljem ili prizorom.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije