ČEKAJU SE REZULTATI

Toksikologinja objasnila zašto je Banožićev uzorak krvi i urina poslan u Zagreb

Policijski očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar Banožić
Foto: Vinkulja/PIXSELL
1/4
13.11.2023.
u 12:17

Za analizu alkohola ne treba dugo, traje sat vremena, dok za droge treba nešto više vremena, komentirala je toksikologinja i stalna sudska vještakinja Biserka Riha

Uzorak krvi i urina Marija Banožića danas stiže na Zavod za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja i Ivan Vučetić u Zagreb, nakon što je poslan iz Osijeka, a analiza bi trebala pokazati je li bio pod utjecajem alkohola i droga za vrijeme nesreće koju je izazvao u subotu u ranim jutarnjim satima kod Vinkovaca, u kojoj je poginuo jedan muškarac. S obzirom da se takva analiza može napraviti i u Osijeku, postavlja se pitanje zbog čega je uzorak poslan u Zagreb, na što je odgovorila toksikologinja i stalna sudska vještakinja Biserka Riha. 

- Svi slučajevi, uvjetno rečeno veliki i mali sa smrtnim posljedicama šalju se u Zagreb. U Zagrebu takvu analizu, osim u Vučetiću, radi Zavod za sudsku medicinu. Alkohol i droga koja se analizira traže posebnu analitičke aparate. U Osijeku se to može napraviti enzimatskom metodom, koja je točna, ali nije kao plinska kromatografija, koja je točnija. Enzimatska metoda je točna, ali ne sto posto. Liječnici to naprave da vide je li im pacijent u alkoholiziranom stanju. To je kao i policijski dräger, ali nije prevelik dokaz na sudu. Nekad prođe, a nekad ne. Nije relevantno. Jedino plinska kromatografija je relevantna. Riječ je o iznimno skupim uređajima - objasnila je za Tportal

- Za analizu alkohola ne treba dugo, traje sat vremena, dok za droge treba nešto više vremena. To ovisi o preliminarnom rezultatu o kojoj bi se drogi radilo. Zna potrajati i do dva, tri dana - dodala je. 

Inače, protiv Banožića je podnesena kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće, a policija je izvijestila kako je do nesreće došlo nakon što je Banožić u svom automobilu krenuo u pretjecanje kamiona, uslijed čega se sudario s osobnim automobilom koji je dolazio iz suprotnog smjera. Goran Šarić (40), 40-godišnjak iz Privlake, poginuo je u nesreći, dok je Banožić zadobio teške ozljede, među kojima je i nagnječenje mozga. 

POVEZANI ČLANCI:

 

Komentara 14

Avatar Marko
Marko
12:51 13.11.2023.

Nitko ne postavlja pitanje o uzorcima krvi i mokraće vozača kombija.I kad stižu u Zagreb?

PR
pricalica
12:49 13.11.2023.

Sramota je kako se i koliko razvlači ovaj tragičan slučaj.

Avatar Marko
Marko
15:41 13.11.2023.

Kad sam ja sudjelovao u nesreći oba smo popili i ja sam bio skoro isto kriv,kao i drugi,iako je on prešao na moju stranu.Platio sam masnu kaznu a ion nešto malo više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije