Više novih dijabetičara nego novorođenih

Dijabetologinja: 'Svi iznad 45. do 50. godine života trebali bi kontrolirati šećer u krvi'

Osijek: Obilježavanje Hrvatskog dana dijabetesa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
16.05.2024.
u 08:25

Registrirano gotovo 400 tisuća dijabetičara, ali kako se dijagnoza potvrdi samo kod 60% oboljelih, ukupno je 600 tisuća dijabetičara u RH

Prošle je godine otkriveno 40.000 novooboljelih od dijabetesa u RH, što je približno broju novorođenih. Svake godine imamo sve manji broj novorođene djece, a broj oboljelih od dijabetesa raste pa nam to govori što nas čeka u budućnosti, kazao je prof. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma jučer na obilježavanju Hrvatskog dana šećerne bolesti.

Registrirano je gotovo 400 tisuća osoba s dijabetesom, no smatra se da dijagnozu ima samo 60 posto oboljelih pa je procjena da zapravo ima više od 600 tisuća dijabetičara u Hrvatskoj.

– Povišeni šećer u krvi ne boli, zato bi svi iznad 45. do 50. godine života trebali kontrolirati šećer u krvi –- poručuje dijabetologinja Manja Prašek, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Neki od simptoma su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, a promjene tjelesne mase i umora javljaju se kad bolest uznapreduje. Bolest velike smanjuje kvalitetu života i velik je trošak za sustav, a prevencijom se sve to može izbjeći, poručuju liječnici.

POVEZANI ČLANCI:

Zbog velikog broja oboljelih, Ministarstvo zdravstva u mrežu je uvelo 135 sestrinskih savjetovališta.

– Sestre će raditi i s oboljelima od ostalih nezaraznih bolesti, no ponajprije s oboljelima od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 – kazala je dr. Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam MIZ-a.

Obnova KB Merkur je pri kraju pa će klinika Vuk Vrhovec uskoro primati pacijente iz cijele Hrvatske. 

GALERIJA Nisu baš tihi: Ovih 10 pasmina najviše laje

Osijek: Obilježavanje Hrvatskog dana dijabetesa
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije