Šire se Europom

Brzo se razmnožavaju i napadaju cijeli dan: Pošast komaraca koji prenose bolesti

DPA/Pixsell
01.09.2023.
u 10:21

Sjeveroistočnom Europom sve se brže šire tigrasti komarci koji prenose zika virus i denga groznicu. Stigli su sve do Pariza gdje su vlasti hitno provele dezinsekciju.

Zdravstvene vlasti u Parizu po prvi su put provele dezinsekciju kako bi ubile tigraste komarce koji prenose zaraze, a čije je ubrzano širenje sjevernom Europom potaknuto klimatskim promjenama. Raspršivali su insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se razmnožavaju komarci. Ovakvi prizori redovita su pojava u tropskim gradovima, a postaju sve češći i u Europi kako se tigrasti komarac, koji može prenijeti viruse zika, te denga i chikungunya groznice sve brže razmnožava i širi iz rodne jugoistočne Azije.

Zamjenica pariškog gradonačelnika Anne Souyris, koja je zadužena za zdravstvenu politiku, rekla je kako je jug te zemlje već nekoliko godina pogođen sve većim brojem tigrastih komaraca. 

VEZANI ČLANCI 

Regionalni zdravstveni ured potvrdio je kako se dezinsekcija provela posebno na ciljanom području, 150 metara oko kuće osobe koja se s putovanja vratila u Pariz zaražena denga groznicom. "Sve smo napravili kako bi se smanjio rizik od prijenosa denga groznice", izjavili su, prenosi Guardian. U istom je dijelu grada još jedna osoba oboljela od denga groznice nakon što se vratila s putovanja. Zbog toga je provedena i druga dezinsekcija. Gradske su vlasti napravile sva što su mogle kako bi spriječile daljnje širenje bolesti. 

Naime, ako tigrasti komarac ubode osobu koja je virus unijela iz inozemstva, postaje prijenosnik bolesti. Tigrasti komarac, latinskog naziva Aedes albopictus, stigao je u južnu Europu u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tada se ubrzano probija na sjever, nastanivši se u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Zdravstveni stručnjaci kažu da je njegovo širenje na kontinentu uspješno dijelom i zbog klimatskih promjena, jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije za jajašca, dok zime više nisu dovoljno hladne da ih ubiju i zaustave u razvoju. Dodatna je specifičnost tigrastih komaraca što oni napadaju cijeli dan, dok ostali komarci grizu uglavnom navečer. 

'Uvjereni smo da je to rizik koji će postati sve veći', rekla je za AFP u travnju Marie-Claire Paty, voditeljica odjela za praćenje bolesti pri javnozdravstvenom uredu u Francuskoj. 

VIDEO Opasan bezobrazluk vozača u Zagrebu: "Za ovo se oduzima vozačka"

 

Komentara 18

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
10:58 01.09.2023.

Za to vrijeme naši muzemovci ne da ne vrše dezinsekciju, već im nekošenjem trave i proširuju staništa.

Avatar 365dias
365dias
10:53 01.09.2023.

totalno krivo napisano. tigrasti komarci su poznati kao "opasni" jer prenose opasne viruse. ali prenose ih jer uglavnom žive u tropskim područjima, gdje tih virusa IMA. ako virusa nema - nemaju što prenositi. dakle, nije KOMARAC uzročnik zaraze, nego VIRUS. a viruse može prenostiti BILO KOJI komarac. dovoljno je da BILO KOJI komarac pikne zaraženog čovjeka, pa nakon toga - sa rilcem na kojem je krv (zaražena virusom) - pikne drugog čovjeka. za tu radnju ne mora biti tigrast.

CA
cavecanem
11:30 01.09.2023.

Pod upravom gospodina gradonačelnika vranama i komarcima je bolje no ikada prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije