HRVATSKA - EU

Hrvatska članica EU 2008. godine

10.10.2003.
u 00:00

Hrvatska mora uvjeriti Europsku uniju da potpuno surađuje s Haagom, poručio je Romano Prodi

Günter Verheugen, povjerenik Europske komisije zadužen za proširenje, izjavio je uoči predaje hrvatskih odgovora na Upitnik Europske komisije kako hrvatsko članstvo u Uniji može odaslati snažan znak i poruku Srbiji i ostalim državama jugoistoka Europe, a poruka glasi: provedba demokratskih reformi nagrađuje se.

RH neće morati čekati

- Moramo kazati da Hrvatska neće morati čekati da i ostale zemlje regije dosegnu jednaku razinu priprema za ulazak u EU - rekao je povjerenik Verheugen. Ipak, upozorio je da Europska unija najprije mora biti uvjerena da Hrvatska u potpunosti ispunjava kriterije ulaska u EU. Stoga bi Hrvatska mogla postati članicom Unije 2008. godine, dakle godinu dana nakon što to postanu Bugarska i Rumunjska, dok Turska još čeka može li početi pregovore o pristupanju ili ne. G. Verheugen ubuduće će biti mjerodavan i za Hrvatsku, te će najvjerojatnije u ožujku 2004. godine predstaviti mišljenje Europske komisije o spremnosti Hrvatske za ulazak u EU.

Odgovori na 7000 stranica

Hrvatski premijer Ivica Račan Europskoj je komisiji uručio jučer poslijepodne oko sedam tisuća stranica, odgovore na Upitnik Europske komisije. U jednosatnom razgovoru i Račan i Prodi istaknuli su optimizam i nadu da će Hrvatska do proljeća dobiti pozitivan odgovor i preporuku Europske komisije. Na pitanje hoće li to biti moguće ako do tada Gotovina ne bude u Haagu, predsjednik Prodi odgovorio je da nije pitanje hoće li Gotovina biti u Haagu ili ne, nego je to pitanje potpune hrvatske suradnje s Haagom. "To su kriteriji moje prosudbe", dodao je Prodi.

- Hrvatska mora uvjeriti Europsku uniju u suradnju s Haagom - rekao je.

Na pitanje Prodiju tko donosi prosudbu surađuje li Hrvatska s Haagom Prodi je odgovorio da će mišljenje glavne tužiteljice Carle del Ponte biti od velike važnosti, pa se stoga s velikim zanimanjem očekuje izvješće Carle del Ponte na sastanku ministara vanjskih poslova idućeg ponedjeljka u Luxembourgu.

I nakon susreta na konferenciji za novinare dominirale su teme hrvatske suradnje s Haaškim sudom i proširenja jurisdikcije na Jadranu.

- Izrazio sam žaljenje što je Sabor proglasio ekološko-ribolovnu zonu u Jadranu i smatram da se sa susjedima mora voditi otvoreni dijalog. Ipak, vrlo smo zadovoljni napretkom Hrvatske i s veseljem gledamo u budućnost - rekao je Prodi. Pravdajući proglašenje ekološko-ribolovnog pojasa, Račan je rekao da Hrvatska uveliko živi od Jadranskog mora, zbog čega je bila i logična želja zaštititi ga od devastiranja.

- Odluka se neće primjenjivati godinu dana, što znači da imamo dovoljno vremena da se sa susjedima dogovorimo kako osigurati još bolju zaštitu. Hrvatska, dakle, prihvaća kriterije EU, razgovor i dogovor sa susjedima - rekao je Račan.

Velika Britanija - problem

Za susreta s desetak stranih novinara akreditiranih u Bruxellesu hrvatski premijer Račan izjavio je da bi velik problem mogao biti ne potvrdi li Velika Britanija SSP, prenose strani novinari.

Belgijski je premijer Guy Verhofstadt najavio je da će posljednji od sedam belgijskih parlamenata do kraja godine ratificirati SSP s Hrvatskom, te dodao kako ne može zamisliti sljedeći krug proširenja EU bez Hrvatske, a to znači zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, što je predviđeno za 2007.

Račan je nakon povratka iz Bruxellesa izjavio kako očekuje da Europska komisija na proljeće iduće godine donese pozitivno mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU. Predajom odgovora na upitnik Europske komisije, Hrvatska je stigla na "pola puta do Bruxellesa", rekao je Račan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije