SUTRA U VEČERNJEM

Hrvatska ne želi ostati čuvar vanjskih granica Europske unije

Dubravka Šuica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.09.2019.
u 20:05

Ne strahujem od kritika jer svatko tko pozorno prati političku situaciju u Europi mogao se uvjeriti koliko je Hrvatska napredovala u pitanjima demokracije, vladavine prava, poštivanja manjina

U prvom intervjuu za tiskane medije otkako je nominirana za potpredsjednicu Europske komisije, dugogodišnja HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica govori o tome kako ona razumije opis svog posla – demokraciju i demografiju. I svoju ulogu u organizaciji Konferencije o budućnosti Europe, velikom događaju na kojemu bi, kako Šuica otkriva u ovom intervjuu, mogao biti dogovoren novi temeljni ugovor o funkcioniranju Europske unije. Za manje od dva tjedna, 3. listopada, Šuicu očekuje saslušanje pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta, a u ovom intervjuu dotičemo se i nekih pitanja koja bi joj mogla biti postavljena tijekom saslušanja. Šuica zvuči iskreno zagrijana za svoju buduću ulogu u europskoj vladi, prvoj u povijesti EU kojoj je na čelu jedna žena i prvoj u kojoj je broj žena podjednak broju muškaraca. Ima pitanja na koja Šuica ne daje puni odgovor, a na jedno od njih možemo odgovoriti, oslanjajući se na svoje izvore, odmah ovdje u uvodu – plaća potpredsjednice Europske komisije kreće se između 24 i 25 tisuća eura.

Što ćete točno raditi na mjestu potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju?

Koliko god vam se činilo da demokracija i demografija nisu povezane, one imaju uzročno-posljedični odnos. Puno Europljana ne sudjeluje u demokratskim procesima te ponekad ne vjeruju u demokratske institucije, a uzrok tome leži u demografskim promjenama u njihovoj okolini, koje uzrokuju nezadovoljstvo stanovništva. Mnogi se sele iz ruralnih u urbana područja, koristeći jednu od četiri temeljne slobode, slobodu kretanja. Sele se iz države u državu, što je u posljednje vrijeme slučaj i u Hrvatskoj. Stoga kao dio sveobuhvatne strategije EU o demografskim promjenama, solidarnosti među generacijama i demokratskoj uključivosti, moramo naći najbolje modele za usklađivanje rada i obitelji te preokrenuti trend i zaustaviti demografski pad. Mnogo je izazova pa ćemo naglasak staviti i na dugoročan utjecaj demografskog starenja na skrb i mirovine, kao i na utjecaj na različite skupine u društvu te na područja i regije koji su najviše pogođeni. Potrebno je raditi na nizu aktivnosti poput potrebe za poticanjem aktivnog starenja, poboljšanja ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, ulaganja u budućnost djece i zaštite njihovih prava kao i dugoročne vizije za ruralna područja. Time želimo osnažiti europsku demokraciju jer, prema riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, demokracija je više od glasanja na izborima. Cilj je da se glas Europljana čuje i moramo pokazati da je svaki pojedinac sposoban sudjelovati u procesima izgradnje europskog društva tako da se njegov utjecaj može jasno vidjeti i osjetiti.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Bernardić: Osnivam antikorupcijski savez, on se može pretvoriti u izborni savez

- Svaki drugi dan 'pokupe' po jedan napušteni auto

- Analiza: Hoće li se predsjednica uopće kandidirati za drugi mandat

- Vatreni u Splitu - 'najteže gostovanje' ili domoljubni spektakl?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije