ŠEĆERNA AFERA

Hrvatska se zbog šećera prijavila europskoj uniji

07.11.2003.
u 00:00

Ministar europskih integracija Neven Mimica danas će mjerodavnim instancama Europske komisije poslati pismo kojim će obavijestiti Bruxelles da je analizom carinske uprave utvrđeno kako je osječka Šećerana izvozila određene količine šećera neutvrđenog podrijetla. Europska komisija još je prije službeno obavijestila RH da sumnja kako se iz RH izvozi šećer koji nije proizveden u Hrvatskoj i nakon toga je izvoz šećera iz Hrvatske bio ograničen.

Izolirani slučaj

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić izjavio je jučer da se nalaz Carinske uprave odnosi na jedan izolirani slučaj, ali da će ga RH sama prijaviti EU jer je to u njezinu interesu.

- Vlada želi pokazati vjerodostojnost prema EU i Europska komisija uvjerit će se da Hrvatska i radi vlastitog interesa kontrolira poslove sa šećerom.

Pankretić nije precizirao o kojim je količinama riječ, no ponovio je da je riječ o slučaju u kojem se šećer proizveden u Hrvatskoj miješao sa šećerom proizvedenim od šećerne trske. Carinska uprava neće izdavati potvrde o podrijetlu u slučajevima kad se ono ne može točno utvrditi. Pankretić dodaje da se od RH sada ne traže nova ograničenja izvoza šećera.

A RH je pod povećalom EU od lanjskog kolovoza, kad je otkriveno da se iz osječke Šećerane u Grčku izvozio i šećer od trske iako je na deklaracijama pisalo da je riječ o šećeru od repe. Naša je strana utvrdila da Šećerana Osijek u jednom silosu skladišti i repu i trsku, pa je moglo doći do njihova miješanja, što se kasnije vidjelo i u šećeru. U lipnju ove godine zbog te šećerne afere u Hrvatskoj su boravili predstavnici Ureda za suzbijanje pronevjera i nezakonitih radnji pri Europskoj komisiji ili, skraćeno, OLAF-a. A razgovori s OLAF-ovim ljudima nisu previše ugodni ni onima u Bruxellesu koji sve rade u skladu s propisima.

Istraga Scotland Yarda

Predstavnici OLAF-a, uz stručnu pomoć detektiva iz Scotland Yarda, obišli su tada i osječku Šećeranu. Naša je strana proteklih tjedana očekivala rješenje te šećerne afere, a glavni cilj je bio dokazati Europskoj uniji da je osječki slučaj osamljen, te, što je još važnije, dokazati da naša državna administracija i mjerodavne službe nisu u slučaju sudjelovale. Nama je cilj, nedavno nam je izjavio jedan Vladin dužnosnik, sačuvati kredibilitet državne administracije jer bi inače stvarno moglo doći do velikih problema. Da naša strana radi svoj posao, potvrđuje i nalaz carine o kojem je jučer govorio Pankretić.

Deana Knežević, Renato Ivanuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije