HRVATSKA-EU

Hrvatska u Europsku uniju neće ući prije 2012. godine

08.11.2003.
u 00:00

Nakon proširenja na novih 10 članica, za EU nije uputno proširenje za jednu zemlju tako malog tržišta

Hrvatska nema nikakvih izgleda ući u Europsku uniju 2007. godine, rekao je jučer direktor britanskoga Kraljevskog instituta za međunarodne poslove Victor Bulmer-Thomas na međunarodnoj konferenciji koja se pod nazivom "NATO-EU i jugoistočna Europa" do subote održava u Zagrebu. Bulmer-Thomas svojim je izlaganjem "Utjecaj proširenja EU na jugoistočnu Europu" otvorio konferenciju.

Tek poslije Rumunjske

- Vjerujem da će Hrvatska biti pozvana na pregovore, ali ona u EU neće ući prije Rumunjske, dakle, vjerojatno ne prije 2012. - rekao je Bulmer-Thomas, nakon što je procijenio da Rumunjska u Uniju, nakon ovotjedne procjene Europske komisije, neće ući prije 2010. Bugarska i Rumunjska imale su zajednički "ciljani datum" ulaska u Uniju 2007. Rumunjska to neće uspjeti ostvariti, ali je Bulmer-Thomas odbacio mogućnost da je Hrvatska "pretekne" i prije nje uđe u EU. - Teorijski je to moguće, ali samo teorijski, jer je Rumunjska već obavila velik dio pregovora s EU, a praktički je nemoguće da Hrvatska, koja ih još nije ni započela, zatvori 31 poglavlje "acquis communautairea" u tako kratkom vremenu - rekao je Britanac.

Usto, kako je istaknuo, problem je Hrvatske i njezina veličina. Jer u EU se pitaju je li, nakon proširenja na novih deset članica, uputno raditi proširenje za jednu zemlju tako malog tržišta.

Krhka BiH

No, možda je najveća teškoća izvan granica Hrvatske, jer ako primi Hrvatsku, Europska unija bi za susjeda dobila BiH, "krhku državu koja ne funkcionira", a to ne želi - tvrdi Bulmer-Thomas. - Ako već negdje morate povući granicu, onda je to bolje učiniti ispred zemalja kao što su Švicarska ili Norveška, pa i Hrvatska, a ne kod tako krhke države kao što je BiH - dodao je Bulmer-Thomas. Na dvodnevnoj konferenciji, koju je organizirao Hrvatski centar za strateške studije, održat će se pet sjednica na kojima će o različitim aspektima odnosa NATO-a i EU s europskim jugoistokom govoriti dvadesetak sudionika, predstavnika relevantnih instituta iz SAD-a, Rusije, Francuske, Italije, Švedske, Kanade, Mađarske, BiH, Makedonije, Albanije i Hrvatske. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije