DIPLOMATSKA OFENZIVA

Irska zadovoljna napretkom Hrvatske za Europsku uniju

11.02.2004.
u 00:00

Hrvatska je učinila velik napredak i ako mišljenje Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU bude pozitivno, Irska će podržati njegovo razmatranje na Europskom vijeću u lipnju, kazao je u irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen nakon razgovora s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom. Žužul je prekjučer doputovao u radni posjet Irskoj, koja trenutačno predsjeda EU, u sklopu svoje turneje tijekom koje će posjetiti i London i Berlin. Cowen je sa Žužulom razgovarao i o pitanjima povratka izbjeglica, suradnje s Haaškim sudom i stanjem u regiji, koje će EK analizirati prije nego što izađe sa svojim izvješćem.

- Zadovoljni smo stajalištima Hrvatske prema svim postavljenim pitanjima i mislimo da je Zagreb odlučan u svojim namjerama da nastavi putem europskih integracija. Zagreb i Dublin imaju vrlo dobar i otvoren dijalog, te vrlo dobre bilateralne odnose - rekao je Cowen, istaknuvši da je nastavak približavanja Hrvatske EU u interesu Zagreba, ali i Bruxellesa. Dodao je da je Irska odlučna u izgradnji dobrih odnosa jugoistočne Europe s EU, napomenuvši da će "zapadni Balkan ostati jedan od prioriteta irskog predsjedanja EU".

- Naša su očekivanja prilično velika u vezi s EU i vjerujemo da ćemo daljnjim napretkom i ispunjavanjem obveza dobiti pozitivno mišljenje EK do ožujka ili travnja, te odgovor Europskog vijeća u lipnju. Drago nam je da smo čuli izraze ohrabrenja od irskih prijatelja, kojima sam opet potvrdio odlučnost da ispunimo sve kriterije - kazao je Žužul. On je jučer, prije odlaska u London, razgovarao i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku irskog parlamenta Michaelom Woodsom. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije