CRNA GORA

Izrešetan urednik novina "Dan"

29.05.2004.
u 00:00

Haag podigao optužnicu protiv Jovanovića zbog otkrivanja imena svjedoka

PODGORICA - Direktor i glavni urednik dnevnog lista "Dan" Duško Jovanović ubijen je jučer ispred prostorija "Dana" u klasičnoj zasjedi. Prema navodima očevidaca, na njega je pucano iz automatske puške iz automobila tamne boje dok je sjedio u svom vozilu. Tko je ubio Jovanovića, još se ne zna, a nem ni policijskog priopćenja.

Svjedoci kažu da je Jovanović oko ponoći, nakon zaključenja lista, izašao iz redakcije, pozdravio se s dopisnikom "Politike" iz Podgorice Dragomirom Bećirovićem, koji je ušao u svoj automobil. Tada je naišao automobil tamne boje i zatamnjenih stakala, vjerojatno marke BMW. Taj se automobil zaustavio pokraj Jovanovićeva, a potom je iz automatskog oružja pucano u Jovanovića. Meci su prošli kroz lijeva bočna stakla automobila, a automobil iz kojega je pucano brzo se udaljio. Nakon napada u kojem je zadobio više rana na glavi i prsima, prevezen je u bolnicu u Podgorici, gdje je preminuo nakon višesatne operacije.

Jovanović je bio i visoki dužnosnik crnogorske oporbene i promiloševićevske Socijalističke narodne pratije sve do raskola u toj stranci 2001. Nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića beogradska je vlada zabranila raspačavanje dnevnika "Dan" u Srbiji, optuživši Jovanovića da je povezan s kriminalnim krugovima koji su izveli atentat.

Protiv novina "Dan" i Jovanovića pokrenuti su u Crnoj Gori brojni procesi zbog prenošenja tekstova iz zagrebačkog "Nacionala", koji je optužio Milu Đukanovića za šverc cigareta.

Prošle je godine Haaški sud podignuo optužnicu protiv Jovanovića jer je u svojim novinama objavio identitet zaštićenog svedoka koji je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, nakon čega su svjedok K32 i njegova obitelj primili niz pretnji. Jovanoviću je prijetila kazna od godine do sedam godina zatvora ili novčana kazna od 100.000 eura. Sud je odustao od tužbe nakon što se Jovanović prije nekoliko mjeseci javno ispričao, objavivši u svome listu da se "iskreno kaje zbog svega što je učinio te zbog nepoštovanja pravde i štete nanesene svjedoku K32 i sudu".Jovanović je proteklih godina u više navrata beogradskim medijima izjavljivao kako se sprema njegova likvidacija. Prije godinu dana tvrdio je da je primio anonimno pismo u kojem se navodi da će ga likvidirati policija te da je, zajedno s pismom, u poštanskom sandučiću našao i prazan okvir pištolja.

Zorana BAJT

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije