EPIDEMIJA

Konje napao novi, agresivniji oblik konjske side

18.08.2002.
u 00:00

* Opasnost od zaraze proglašena je u četirima županijama: Zagrebačkoj, Sisačko - moslavačkoj, Karlovačkoj i Brodsko-posavskoj

SISAK - Infektivna anemija kopitara poznata je virusna bolest konja u Hrvatskoj, ali tip koji se pojavio u Odranskom polju kod Siska iznimno je agresivan i zapravo je nov oblik koji se različito manifestira. Rekao je to jučer u Odranskom polju Krešo Kuterovac, ravnatelj Hrvatskog stočarsko-selekcijskog centra. Kuterovac je zajedno s veterinarskim inspektorima i saborskom zastupnicom Marijanom Petir jučer ujutro došao u Sisak kako bi nadgledao prikupljanje preostalih tijela uginulih i zaraženih konja i njihov prijevoz u kafileriju u Sesvetski Kraljevec. Opasnost od zaraze proglašena je u četirima županijama - Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Brodsko-posavskoj.

Na livadu na ulazu u Odransko polje konjogojci su sa suzama u očima dovodili bolesne ili seropozitivne konje koji su osuđeni na smrt. Prva uginuća zabilježena su u srpnju, a prije izbijanja epidemije konjske side na tom području nije bilo više od pet godina.

Odransko polje jedan je od šest pašnjaka na tom području, a bolest je evidentirana samo na jednom. Voditelj Veterinarske stanice u Sisku Đuro Bugarin kaže kako je bolest stigla preko zaraženoga grla, koje je zarazilo i druge.

Nedavno je bolest evidentirana na području Garešnice i Gvozda, gdje je bolesno po osam grla, a ovo bi vjerojatno mogla biti veza s tom epidemijom, rekao je Bugarin i dodao kako je moguće da je i koje zaraženo grlo otišlo nekamo dalje.

- Ima tu svega - kaže jedan od upućenih u zbivanja među konjogojcima. - Neki uzgajivači sami cijepe svoje konje koristeći istu iglu, ponekad se kupuje "ispod ruke", a uzgajivači znaju što se događa, ali ne reagiraju.

Da je bolest opasna, vidjelo se jučer pri skupljanju stoke. Po izgledu nekih seropozitivnih konja koji su dovođeni na livadu nitko ne bi rekao da su bolesni. Ali bilo ih je koji su jedva hodali, s natečenim glavama i jakim krvarenjem.

- Ovo ždrijebe i njegova majka ne izgledaju bolesno, ali su seropozitivni i osuđeni na smrt, kao i još deset mojih konja - kroz suze priča Đuro Vidak iz Grede. - Konjogojstvom se bavim 21 godinu i sada sam ostao bez pola stada. Dođe mi da sve rasprodam. Ne znate što za nas konjogojce znači gubitak i jednog konja, a kamo li 12!

S polja su pokupljena i tijela preostalih uginulih konja. Najveći dio od 14 uginulih pokopan je na polju, a preostala četiri uginula odvezena su i pokopana.

- Nadam se da se epidemija neće proširiti - kaže Marijan Kefeček iz Lekenika. - Imam sedam konja, a pasu na susjednom polju. Zasad nisu bolesni, ali čekam analizu krvi - sa zebnjom govori M. Kefeček koji je došao pomoći prijatelju koji je imao manje sreće od njega i čijih je nekoliko konja zaraženo i trebalo ih je utovariti u kamion.

Željko Grgurinović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije