Lovački savez

"Krivolova je danas znatno manje nego nakon Domovinskog rata"

pavlic
kristina štedul fabac/pixsell
15.09.2010.
u 14:28

Najviše štete na usjevima počine divlje svinje, čiji je broj u znatnom porastu. Prije 20 godina prirast je bio 1,5 do dvije, a danas je čak pet do sedam svinja po krmači.

Iako mnogi na spomen lovačkih društava odmah pomisle na lovokradice, u Lovačkom savezu Karlovačke županije tvrde da je taj problem u usporedbi s poslijeratnim vremenima gotovo zanemariv.

 – Županijski je savez u mnogočemu bio predvodnik hrvatskog lovstva. Ivan Tuškan, naš prvi predsjednik, bio je i prvi predsjednik nacionalnog lovačkog saveza. Sličnu i iznimno značajnu ulogu imamo i danas. Sa 2700 članova puno smo učinili i na suzbijanju krivolova. Zato odgovorno tvrdim da je krivolova znatno manje nego neposredno nakon Domovinskog rata. Održavamo redovite sastanke s policijom, a u posljednje vrijeme lovišta obilazi i interventna policija – rekao je Vinko Pavlić, predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije.

Štete od divljači

 Ove subote ta krovna organizacija slavi 15 godina od osnutka. U svečarskoj atmosferi lovci tvrde da godinama intenzivno rade na rješavanju i niza problema koji muče ponajprije lovačke udruge.

Od prošle godine oslobođeni su odgovornosti za štetu koju divljač nanese u prometnim nesrećama. Ipak, cijeli problem nije sustavno riješen. Zato lovci čekaju novu zakonsku regulativu koja bi problem divljači u prometnim nesrećama riješila slično kao u zemljama Europske unije.

 – I mi u Karlovačkoj županiji imamo znatne štete od divljači. Dok segment šteta u prometnim nesrećama treba riješiti u suradnji s vlasnicima i upraviteljima cesta, u dio vezan za poljoprivredne površine uključeno je Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatski lovački savez pokušava problem riješiti na razini države, predlažući kolektivno osiguranje usjeva – tvrdi predsjednik Vinko Pavlić.

Podsjeća i da obvezu smanjenja štete od divljači imaju i lovci i vlasnici parcela. Dok su lovačke udruge zadužene za nabavu kemijskih i fizičkih sredstava zaštite, vlasnik zemljišta mora zaštitne mjere i primijeniti. Osiguranje je također vrlo značajno. Kako u posljednje vrijeme šteta ima puno, porasle su i premije.

 Premije osiguranja

 – Vrlo je teško nešto raditi ako vam je premija osiguranja i do deset puta veća od zakupnine lovišta. Osim toga, divljim svinjama koje počine najviše tih šteta znatno je narastao broj. Prije dvadesetak godina njihov je prirodni prirast bio jedna i pol do dvije svinje po krmači godišnje. Danas je čak pet do sedam svinja po krmači godišnje – zaključuje Vinko Pavlić.

Program proslave

U Zorin domu i na karlovačkoj promenadi u subotu će se održati proslava 15 godina osnutka Lovačkog saveza Karlovačke županije, 14. smotra rogista i pjevačkih zborova te 1. izložba trofeja. Okupljanje sudionika počinje u 8.30 na Trgu bana Jelačića, a sat kasnije svečana povorka 18 ekipa sa 180 rogista proći će središtem Karlovca. U deset sati započet će smotra, a otvorit će se i izložba trofeja. Trofeji se mogu razgledati u dvorani Zorin doma do 21 sat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije