NOVA OPTUŽNICA

Kutlu terete za još 58 milijuna kuna

09.01.2003.
u 00:00

* Prema optužnici oštećen je "Globus Holding", čiji je Kutle bio i vlasnik

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je jučer još jednu optužnicu protiv Miroslava Kutle kojeg se tereti za dvije zlouporabe položaja i ovlasti, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva koje je potpisao Krunoslav Canjuga, županijski državni odvjetnik.

Novom optužnicom Kutlu se tereti da je nezakonitim trgovanjem dionicama "Dione" i "Univerzala" oštetio "Globus Holding", čiji je bio vlasnik, za više od 58 milijuna kuna. Optužnica ima dvije točke, a prva Kutlu tereti da je od rujna 1995. do travnja 1998., kao osnivač i vlasnik trgovačkog društva "Globus Holding", nezakonitim trgovanjem dionicama "Dione" oštetio "Globus Holding" za oko 56,5 milijuna kuna.

Prema drugoj točki optužnice, Kutle je od prosinca 1995. do travnja 1998. nezakonitim trgovanjem dionicama trgovačkog društva "Univerzal" iz Bjelovara oštetio "Globus Holding" za oko 1,6 milijuna kuna.

Kutle je, prema optužnici, djela počinio kao fizička osoba koja je kupovala otplaćene i neotplaćene dionice "Dione" i "Univerzala". Pri tome neotplaćeni dio dionica nije plaćao Hrvatskom fondu za privatizaciju, iako se ugovorom na to obvezao. Otplaćene i neotplaćene dionice potom je prodavao "Globus Holdingu", koji je za te dionice platio punu cijenu. Tu je tvrtku ugovorom obvezao da preuzme i plaćanje neotplaćenih dionica.

K. Canjuga je u izjavi za Hinu kazao da je riječ o složenom predmetu koji se bavi sustavom povezanih trgovačkih društava, odnosno velikom broju Kutlinih poduzeća koja su vlasnički bila međusobno povezana. Dodao je da spis broji oko 5000 stranica te da su kriminalistička obrada i istraga trajale godinama.

Inače, sljedeći tjedan trebalo bi se nastaviti suđenje Kutli i ostalima optuženima da su raznim malverzacijama u gospodarskom poslovanju oštetili "Tisak" za oko 60 milijuna kuna. Osim toga, Kutlu očekuje i suđenje zbog optužbi za gospodarsku zlouporabu i u vezi s "Gradskim podrumom". (ija, H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije