PRAVOSUDNA BLAMAŽA

Milijunska šteta, a i nakon deset godina bez presude!?

04.10.2003.
u 00:00

Postupak su odužili nedolasci optuženika, izmjene zakona, sužavanje optužnice i zavrzlame oko nadležnosti sudova

ZAGREB - Veliki su izgledi da Vlado Kobešćak (57), u doba optuženja 1997. godine direktor poduzeća "Zagreb", i Ivica Marković (61), tajnik Akademskog vaterpolo kluba Mladost, u siječnju dočekaju zastaru na suđenju zbog zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, zahvaljujući nedolascima na sud njih osobno i svjedoka, promjenama zakona i natezanjima spada li njihov slučaj u Općinski ili Županijski sud. O potonjemu je i Vrhovni sud mijenjao stajalište, a na kraju je zaključio da stvar ipak ima općinsku nadležnost. No, već sada je velika većina točaka optužnice pala u zastaru.

Kobešćak i Marković optuženi su da su još 1992. i 1993. godine, koristeći veliki ugled kluba u zemlji i svijetu, uzimali robu i usluge od niza poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske te kredite od banaka, znajući da to neće moći biti plaćeno jer je žiroračun kluba veći dio 1992. i cijelu 1993. godinu bio blokiran.

Iako su znali da su zbog rata izostala sponzorstva, i da ne mogu očekivati prihode na računu, pisalo je tužiteljstvo, ipak su "plaćali" akceptnim nalozima koji nisu bili naplativi.

Ukupno su oštetili, tereti ih tužiteljstvo, nekoliko desetaka poduzeća i Mirovinski fond RH za 883.073 kune. Obojica optuženika poriču krivnju, ali se brane šutnjom.

Slučaj je od početka bio problematičan za pravosuđe, jer je zbog opasnosti od zastare samog pokretanja kaznenog progona zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo dostavilo Općinskome spis ljet 1997., bez da je provedena istraga. U dopisu izrijekom stoji da je to učinjeno kako već potkraj te 1997. ne bi nastupila zastara za većinu kaznenih djela, sva ona koja su počinjena 1992. godine.

Međutim, zbog nedolazaka optuženika i svjedoka, Općinski sud bezuspješno je sazivao nekoliko ročišta a da stvar nije "pomaknuta s mjesta", a onda se promijenio zakon. Kako je šteta koja im se stavlja na teret veća od 300.000 kuna, to je prešlo u nadležnost Županijskog suda i sudac je tako i učinio, te predao spis višem sudu. Branitelj se žalio, ali drugostupanjska instanca - zagrebački Županijski sud - potvrdila je da spis spada u njihov sud.

No, tada je zamjenik županijskoga državnog odvjetnika, na već sazvanoj raspravi u Županijskom sudu, pristupio sutkinji i rekao da smatra kako je nadležan ipak Općinski sud.

Spis je dostavljen na odluku Vrhovnom sudu, i on je na kraju odlučio da je nadležan ipak Općinski sud, iako je 1998. imao stav da je za takve predmete nadležan Županijski sud...

Nakon toga, u Općinskom sudu sazivana su ročišta, ali i uglavnom odgađana jer bi uvijek netko izostao. Tako je i posljednje, u četvrtak odgođeno, jer ponovno nisu došli ni optuženici niti (opet) svjedok Stjepan Lukić, koji bi trebao sve znati o novčanim transakcijama u Mladosti.

On će idući put biti priveden, Kobešćak također, ako ne dokumentira navodnu virozu od četvrtka.

Marković je imao valjanu ispriku - klub je dokumentirao da je na službenom putu...

Zanimljivo je da se i tužiteljstvo nedavno složilo s prijedlogom obrane da se sasluša svih nekoliko desetaka predstavnika oštećenika, što bi jako produljilo suđenje.

Želeći dospjeti barem do nepravomoćne presude prije siječnja i zastare, sudac je ostao samo na saslušanju svjedoka Lukića, i to početkom prosinca.

Ako netko opet ne bude bolestan ili na putu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije