OPG ZLATA VRIJEDAN

VIDEO Kako razlikovati pravi med od lažnjaka? Uspješni hrvatski pčelar Marko otkriva jednostavan, ali pouzdan trik

OPG Marko Lombarovic
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
1/6
12.08.2024.
u 10:09

Marko Lombarović u pčelarstvu se našao slučajno, kad ga je “pronašao” izgubljeni roj

Inženjer je poljoprivrede, u životu je radio puno toga, no pčelarstvom se bavio nije sve do prije dvanaest godina, kad je jedan roj "odlučio" pronaći njega, sletjevši mu u voćnjak, na jabuku. Volje je imao okušati se, znanje je trebalo steći. Prijatelj je Marka Lombarovića iz Otoka, najmlađega grada u Hrvatskoj, smještenog nedaleko od Vinkovaca, uputio u rad s košnicama – tako je nekako počelo, sve ostalo je povijest.

Senzacija od heljde

– Zaraza je to. Kupi ovo, kupi ono, daj ovo, daj ono... A ako nešto radim, onda to nastojim raditi kako treba – kaže 66-godišnji Lombarović. Prve je košnice poslagao u dvorištu, na željezničke pragove, a kako se počeo širiti, nabavio je stari kamion kojemu je sada već 40 godina i u njemu napravio konstrukciju za 28 košnica. One se ne skidaju, osim ako se ne dogodi pomor pčela. Da može seliti svoje medarice, napravio je Marko i dvije prikolice, a treću kupio preko mjere za poljoprivrednike i sad s pčelama može uokolo, premještati ih, i imati košnice na više ispaša. – Nikad ga kod kuće, k'o da je mornar – domeće Markova životna družica, supruga Katica, s kojom ima kćer i sina. Danas njezin pčelar Marko proizvodi dvanaest vrsta meda najbolje kvalitete, što potvrđuju i brojna priznanja, korisnik je oznake "Med hrvatskih pčelinjaka" i u sustavu je "Med u školama". Tajnik je u pčelarskoj udruzi, ima 95 košnica, u svakoj je minimalno 30.000 pčela. Tih barem tri milijuna radilica godišnje proizvede oko dvije tone meda od amorfe, bagrema, bršljana, heljde, kestena, lipe, uljane repice, suncokreta, zlatošipke te cvjetni, livadni i šumski med.

13.07.2024. Otok - Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan, OPG Marko Lombarovic, pcelarstvo Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

– Izuzev meda od kestena koji je s paše u Kostajnici, svi drugi moji medovi su plodovi naše Slavonije, naših šuma i naših ravnica. Ovo je podneblje bogomdano, no problem pčelarstva je tržište meda. Puno ga se uvozi i mislim da bi nas država trebala zaštititi tako da otkupi med od nas pa tek se onda okrene uvozu. Pčelarstvo je najmlađa poljoprivredna grana u Hrvatskoj, a pčela jedina životinja za čiji uzgoj nema novca. Ljudi ne znaju da je pčela život i tako se ne ponašaju. Kad bi se neke stvari promijenile, više bi se mladih bavilo pčelarstvom. Ovako nas je 70-80 posto starije od 50. Naš su problem i vozila u prosjeku stara 43 godine s kojima smo više u radionici negoli na putu. Nama koji selimo košnice najpotrebniji bi bio caddy, no nema natječaja da ga možeš kupiti – izgovara Lombarović vodeći nas iza kuće, u prostoriju u kojoj vrca, sortira, izlaže i prodaje med i gdje posjetitelji mogu svaki najprije kušati. Kupcima je najtamniji od svih vrsta cvjetnih medova, med od heljde, na koji ćete inače rijetko naići, pravo otkriće. Vrlo je ukusan, a k tome je i prava riznica svih vrsta vitamina i minerala, dobar za reguliranje visokog krvnog tlaka, pomaže kod nesanice, otklanja grčeve, pozitivno djeluje na rad jetre... Taj je med favorit i Marka Lombarovića.

13.07.2024. Otok - Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan, OPG Marko Lombarovic, pcelarstvo Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

To je moj izum

– Svaki se pravi med mora kristalizirati, bilo za mjesec-dva ili pet mjeseci – objašnjava pčelar kako najlakše prepoznati pravi med od patvorine. Osim meda u teglicama, Marko u ponudi ima i med u saću te cvjetni prah, izvrstan za jačanje imuniteta.

U tu prostoriju Lombarović je stavio i suvremeni uređaj za izvlačenje vlage iz meda koji je nabavio preko mjere iz programa ruralnog razvoja. Pokazujući nam na kojem principu taj stroj – kakav imaju malobrojni pčelari – radi, podučava nas da se med pokvari ako ima vlagu veću od 20 posto.

– U proizvodnji koristim digitalnu opremu, dosta ulažem u to, kao i u digitalne alate za marketing – govori Lombarović s kojim odlazimo do velikog polja suncokreta nadomak Vinkovaca. Da sakupe nektar, dovezao je ovamo pčele, u prikolici i kamionu, na koji je postavio solarnu ploču kako bi vidio leglo u košnici.

– To je moj izum – kaže čovjek koji se u pčelarstvu našao slučajno, kad ga je pronašao izgubljeni roj. Danas je Marku pčelarstvo strast, a misija da kupcima ponudi najkvalitetnije, provjerene i organske proizvode.

13.07.2024. Otok - Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan, OPG Marko Lombarovic, pcelarstvo Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Nagrađivani za kvalitetu na domaćim i međunarodnim natjecanjima, medovi s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marka Lombarovića mogu se kupiti na njegovu kućnom pragu i sajmovima te naručiti preko njegove web stranice, Instagrama ili Fejsa te na stranici plodovi.hr. Lombarović je seleći pčelar, ima stotinjak košnica i proizvodi 12 vrsta meda. Sve poslove na gospodarstvu radi sam. Aktivan je u pčelarskoj udruzi.

Komentara 9

BI
billynik
13:12 12.08.2024.

Sve su to prazne priče kako prepoznati pravi med, ne postoji siguran način osim da med kupuješ od pčelara kojeg poznaješ i u kojeg imaš povjerenje.

GO
goran2hr
12:00 12.08.2024.

Imam voćnjak (ZG), a pored njega i raznog drugog drveća. I dok voćke procvatu, na njima ima malo pčela. Tu i tamo koja. No imam i drvo božikovine, beskorisno, ali meni najdraže. I ono kada procvate (mali neugledni cvijetići), ne može mu se prići od mase pčela. Nešto ih silno privlači na to drvo. Idu još i na lipu i ružmarin, ali božikovina im je glavna. Ako netko zna zašto?

PA
Pametanumoruludih
21:17 12.08.2024.

Med je jedina hrana koja se nikad ne moze pokvariti. I nema roka trajanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije