GENETIKA

Mulac kloniran u SAD-u

31.05.2003.
u 00:00

Nakon ovce, koze, svinje, mačaka i krava, stigao je i prvi klon iz porodice konja. Mulac iz američke države Idaho prvi je klonirani primjerak životinja koje su uglavnom sterilne zbog neparnog broja kromosoma koji se dobije parenjem kobile i magarca.

Idaho Gem, kojega je zamjenska kobila oždrijebila 4. svibnja, kloniran je spajanjem stanice mulina fetusa i konjskog jajašca. Od više od 300 embrija uspjela su samo tri, a dva Gemova brata na svijet bi trebala doći ovoga ljeta.

Znanstvena senzacija sa sveučilišta Idaho genetički je brat blizanac mulca Teza, prvaka utrka mula na zapadu SAD-a. Za mulca Idaha Gema, koji je DNK dobio od Tezovih roditelja, kobile i trkaćeg magarca, veterinari tvrde da je izvrsna zdravlja. Zbog toga zadovoljno trlja ruke sponzor toga znanstvenog pokusa, neimenovani strastveni poklonik utrka mula, koji je dolarski potpomogao genetičare. Dragulj Idaha, kako u prijevodu glasi ime kloniranog mulca, mogao bi se stoga za uzgajivače pokazati pravim rudnikom blaga.

Kreatori klona tvrde da su sada uklonili sve prepreke za kloniranje svih vrsta konja, što znači da je pitanje dana kad će se klonirati i šampionska grla. Međunarodna pravila za utrke konja zasad priječe bilo koju vrstu intervencije pri oplodnji, no to ne vrijedi za preponsko jahanje u kojem se pastusi uglavnom kastriraju. Glasnogovornik britanskog udruženja toga konjičkog sporta za BBC je rekao da bi kloniranje moglo oteti svu zabavu iz uzgoja, zbog čega bi preponsko jahanje postalo dosadno kao Formula 1. (B. Ke.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije