Cestarine

Njemački CSU opet predlaže vinjete samo za strance

Foto: Malte Christians/DPA/PIXSELL
11.04.2014.
u 19:00

Vinjeta za deset dana stajala bi 10 eura, za godinu sto eura, no Angela Merkel protivi se uvođenju

Njemačka bi ipak mogla pribjeći uvođenju naplate vožnje autocestama ako se usvoji prijedlog koji je iznio za Frankfurter Allgemeinen Zeitung ministar prometa Alexander Dobrindt, inače član bavarskoga CSU-a, stalnog partnera CDU-a Angele Merkel.

Bavarci se zalažu već dugo za vinjete za strance, koji ne plaćaju ništa, dok građani Njemačke cijenu vožnje imaju uračunatu u porez na vozila. Bavarska Kršćansko-socijalna unija uvođenje vinjeta za osobna vozila, jer teretna već to plaćaju, postavila je kao uvjet za ulazak u vladu. Prema nekim najavama, godišnja vinjeta mogla bi stajati 100 eura, a za deset dana plaćalo bi se 10 eura. Njemačka, koja ima 13 tisuća kilometara autocesta i 40 tisuća kilometara brzih cesta, već dugo ne renovira autoceste kako bi trebalo, kolnici su u lošem stanju i stalno se popravljaju. Bi li naplatom vinjeta prikupila novac za to? Možda to ipak nećemo vidjeti jer se uvođenju cestarina protivi kancelarka Angela Merkel, no SPD bi mogao biti za.

Pitanje je k svemu može li se cestarina naplaćivati samo strancima jer tako nešto znači i diskriminaciju, odnosno moglo bi pasti jer narušava pravila zajedničkog tržišta u EU. U Austriji cestarinu plaćaju svi i ubere se oko 1,5 milijardi eura godišnje.

>> Vlada pita EK: Smijemo li jamčiti za kredit HAC-u?

Komentara 5

Avatar Dolar=0
Dolar=0
21:16 11.04.2014.

očito da i Deutschlandu ne cvetaju ruže

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:20 11.04.2014.

Evo nam primjera kako ćemo dio ratne odštete naplatiti od susjeda.Bravo Deutschland!

AA
aabbcc
10:14 12.04.2014.

samo za strance____ Prava stvar i Hrvati bi trebali uvesti da svaki Njemac plati u RH cestarinu za po jedno hr-auto iza sebe a mi njima vratimo to u Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije