PRESUDA

Odbjegli Franjo Egri osuđen na četiri godine zatvora

04.02.2002.
u 00:00

* Obje su točke optužnice za financijski inženjering "otpale" - od jedne je tužiteljstvo odustalo, a za drugu je Egri oslobođen

ZAGREB - Franjo Egri (49), koji se čak bio kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske, a sada je vjerojatno u Sloveniji, gdje je i rođen, te je za njim raspisana međunarodna tjeralica, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog tri prijevare. Takvu je presudu donijelo Vijeće zagrebačkog Općinskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić.

Egriju je presudom određeno da mu se oduzme imovinska korist od 124.800 kuna, a oštećenoj Cibalia banci dosuđen je imovinskopravni zahtjev od 200.000 kuna. S ostatkom je zahtjeva banka upućena na parnicu. Oštećenom poduzeću Unicomercu rentu d. o. o. dosuđen je imovinskopravni zahtjev od 25.486 kuna, a ostatak također može tražiti u parnici.

Optuženom Franji Egriju u kaznu zatvora uračunat će se vrijeme koje je proveo u pritvoru od 16. rujna 1994. do 9. ožujka 1995. godine. Troškova suđenja u cijelosti je oslobođen.

Egri je tom presudom oslobođen optužbe za drugu točku optužnice, u kojoj mu se stavljala na teret šteta od 776.100 kuna, što ju je načinio financijskim inženjeringom, a Vladimir K. sa svojim imovinskopravnim zahtjevom od 573.300 kuna, Janko M. sa 39.000 i Rudolf K. sa 163.800 upućeni su na parnicu.

Od prve točke optužnice, u kojoj se spominjalo nekoliko stotina oštećenika u financijskom inženjeringu, kojima je Egri 1990. i 1991. godine u Zagrebu nudio devizne kredite u svom poduzeću Euroluni Companyju, Općinsko je državno odvjetništvo u Zagrebu odustalo pa su ostale četiri točke.

Nakon što je u završnim riječima zastupnik optužbe ustvrdio da je Egriju djelo dokazano i predložio da ga se osudi, a braniteljica je, naprotiv, rekla da nema dokaza i predložila oslobađanje, sud je donio tu presudu.

Prema trećoj točki optužnice, prvoj od onih po kojima je Egri osuđen, proglašen je krivim što je 5. veljače 1993. u Zagrebu neistinito predočio Damiru G. da mu radi proširenja rent-a-car agenije treba 32.000 maraka, koje će mu vratiti za tjedan dana, ali mu ih Egri, nakon što ih je dobio, nikad nije vratio. Za tu je prijevaru osuđen na dvije godine zatvora.

Zbog četvrte točke optužnice Egri je dobio tri godine zatvora, a riječ je o tome da je u listopadu 1993. u Zagrebu kao suvlasnik i direktor poduzeća "Fra. Li. Ni." dobio kredit od Cibalije banke od 200 milijuna tadašnjih hrvatskih dinara (200.000 kuna). Kredit je dobio, ali nije ga vratio. Za banku Indipendence banka Beverly Hills California, čija je dva bjanko-čeka na ime B. Arandjelovich dao kao jamstvo vraćanja kredita, ustanovljeno je da je u bankrotu od 1992. godine.

Peta točka optužnice Egriju je stavljala na teret da je 1997. godine oštetio rent-a-car poduzeće Unikomerc-rent d. o. o. iz Zagreba, koristeći se dva mjeseca automobilom "fiatom temprom", a 25.485 kuna najma nije platio.

H. Dečak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije