PROMET

Opet putokazi za Beograd

11.04.2003.
u 00:00

Dio od 250.000 znakova već je promijenjen

Putokazi prema Beogradu, nakon desetak godina, trebali bi se uskoro vratiti na hrvatske ceste. To proizlazi iz nedavno donesenog Pravilnika o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama, propisa kojem je osnovni cilj usklađivanje znakova na našim prometnicama s europskim normama.

Uskoro bi, dakle, putokaze prema Lipovcu trebali zamijeniti oni prema Beogradu. Razlog je u tzv. daljinskom usmjeravanju prometa i vođenju prometa na državnim cestama. Stoga više vozači koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, a idu prema Beogradu, ne bi trebali lutati ili gubiti vrijeme tražeći na prometnim kartama gdje je Lipovac, odnosno kako stići do glavnoga grada Srbije i Crne Gore.

No, to je samo dio našeg usklađivanja s europskim normama. Na cestama bi se trebalo naći i tridesetak novih znakova i dopunskih ploča koji se koriste u Europi, a nema ih u Hrvatskoj. Tako će se, primjerice, uvesti novi znak za dio ceste kojim se kreću pješaci, novi je i znak za radove na cesti, uvode se i nove oznake za čvorišta ili izlaze s autocesta, te za teren namijenjen kampiranju u vozilima. Na ulasku u Hrvatsku vozače će dočekati znakovi s osnovnim pravilima kao što je maksimalna dopuštena brzina. Novost je na tom znaku oznaka koja ukazuje vozačima da je kod nas obvezna uporaba oborenih svjetala tijekom čitavog dana.

- Znakovi koji nisu u skladu s Pravilnikom moraju se zamijeniti do kraja 2005., a znakovi koji nisu predviđeni tim propisom moraju se ukloniti do 30. lipnja ove godine - objašnjava Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Poseban je prioritet državna cesta D-1 od Karlovca preko Plitvica do Splita, na kojoj bi se red u "šumi" postojećih znakova morao uvesti do početka turističke sezone.

- Na toj cesti uklonit će se višak znakova, odnosno višak pojmova na pojedinim znakovima, a uvest će se i nova turistička signalizacija. Ti će znakovi biti smeđi i obavještavat će vozače o blizini nacionalnih parkova, spomenika kulture i slično - kaže M. Halužan.

Kada se 2000. godine počelo razmišljati o usklađivanju naše prometne signalizacije s europskom, tvrdilo se da ukupno treba promijeniti oko 250.000 znakova na cestama, te da će to stajati oko 190 milijuna kuna. Dio znakova već je promijenjen, a daljnja zamjena ne bi trebala donijeti novi neočekivan trošak. Za promjenu znakova novac bi se trebao namaknuti iz sredstava za održavanje cesta.

Renato Ivanuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije