SUĐENJE

Optuženi, poznat sam kao zao i strog sudac

22.04.2004.
u 00:00

- Možete se braniti kako hoćete, ali ako ste sve to kako tvrdi optužnica stvarno napravili, pametnije vam je da sve priznate i kazna će biti manja. Smanjit ćete i troškove postupka

GRAZ - Za nepunih pet sati jučer je u Zemaljskom sudu u Grazu gotovo dovršen dokazni postupak protiv četvorice hrvatskih državljana koji su 14. kolovoza prošle godine u mjestu St. Veit am Vogau uhićeni prilikom primopredaje dva kilograma heroina. Prije nego što su Ivanu Skenderu (43) iz Solina, Sinjaninu Marku Musteriću (50) te Milanu (51) i Zdravku (52) Novaku (nisu u srodstvu) iz Hlapićine pročitana optužnica, sudac Helmut Wlasak nedvosmisleno im se obratio:

- Možete se braniti kako hoćete, ali ako ste sve to kako tvrdi optužnica stvarno napravili, pametnije vam je da sve priznate i kazna će biti manja. Smanjit ćete troškove postupka. Navodno postoje optuženici koji tvrde da sam ja kao sudac zločest i strog.

Marko Musterić prvi je shvatio tu sučevu poruku iako je pokušavao umanjiti svoju ulogu u krijumčarenju droge.

- Bio sam u financijskim i osobnim problemima. U zatvoru u Nizozemskoj, gdje sam bio osuđen zbog krijumčarenja oružja, upoznao sam Andreja, čiji je sin igrao nogomet, i spojio sam njega i Skendera koji se raspitivao mogu li mu nabaviti drogu. Taj kontakt mi je trebao jer sam očekivao da će mi Skender pomoći naći angažman za sina koji je igrao nogomet u rotterdamskoj Sparti - kazao je Musterić.

- Fino, sinovi igraju nogomet, a očevi prodaju drogu? - dodao je sudac Wlasak te potom izrešetao Musterića pitanjima za koja je tražio jasne i nedvosmislene odgovore. Musterić je kazao kako je on zapravo stalno mislio da u Austriju idu zbog bagera kojima je trgovao Skender.

- Je li možda Skender bio smušen pa je zamijenio bager za kokain? - ironično je pitao sudac.

Potom je svoju obranu iznio Milan Novak, koji je priznao krivnju, ali je porekao da je ikad imao bilo kakve veze s drogom, te je rekao da je u sve uletio slučajno. Kazao je i to da na dan isporuke nije bilo riječi o bagerima, već samo o drogi.

- Ja sam cijeli dan bio s gospodinom prikrivenim istražiteljem. Ručali smo i popili, a on je stalno ispitivao kada će stići roba - objašnjavao je M. Novak.

Zdravko Novak djelomično je priznao, ali ne onako kako to tvrdi optužnica. No, njegove pokušaje, kao i Skenderove, koji je priznao najmanji udio krivnje, sudac je dočekao "na nož".

- Dakle, vi sve ovo što je policija zabilježila toga dana, a snimali su vas, opovrgavate?

- Da - kazao je Z. Novak.

- Dobro, kazna je do 15 godina, ja se ne ustručavam za ovakve izjave dati takve kazne. Ako vi u svojoj izjavi to tvrdite, ja ću vam izaći u susret, ali ne volim kada me smatraju idiotom.

Suđenje, i vjerojatana objava presude, sazvano je za ponedjeljak, kada će se o svemu očitovati i prikriveni istražitelji. No, njih neće saslušavati u sudu, već u policiji, bez nazočnosti optuženih.

GRAZ DUŠAN MILJUŠ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije