NESLAVNI REKORDI

Pula i Rijeka i u ovu novu godinu ulaze kao naši najskuplji gradovi

29.12.2008.
u 15:47

Stanimira Pejičić godinama zarađuje kao čistačica koju za potrebe raznih tvrtki angažira jedno pulsko specijalizirano poduzeće. Gospođa Pejičić živi sa suprugom koji je kao tehnološki višak ostao bez posla u najskupljem gradu. U Puli nije jeftin život ni mnogima s većim primanjima nego što je plaća od 3000 kuna jedne čistačice.

Navikli na minuse
- Teško se živi, a moj suprug je prisiljen raditi u fušu kako bismo podebljali kućni budžet. Za režije u stanu od 50-ak kvadrata izdvajamo približno tisuću kuna, a sve ostalo ide na hranu. U ove praznične dane potrošili smo i približno tisuću kuna više nego inače. Najčešće sam u minusu, pa više i ne znam koliko.

Kada dobijem plaću, kupujem u velikim trgovačkim centrima, pa mogu rasporediti jeftinije meso na nekoliko dana. Za veće izdatke dižem kredit. Zadnji od 1500 kuna sam digla da kupim trosjed - priča gospođa Pejičić.

Vanda Trstenjak je mali obrtnik koja ima štand s voćem i povrćem. - Ovih dana građani manje kupuju, a ako i kupuju, to su dvije jabuke, dvije mrkve ili nekoliko pera peršina. Mali obrtnici su skupi jer skupo voće i povrće i nabavljamo. Meni je nabavna cijena grožđa 16 kuna, pa ga moram prodavati po 20 kuna.

Trgovački centri ga prodaju znatno jeftinije. Poslujemo s minusom i nadamo se izvući iz krize. Moja obitelj ne spaja kraj s krajem. Računi su uglavnom na čekanju- kaže ova Puljanka.

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su da je opet Pula najskuplji grad u Hrvatskoj, što više i nije iznenađenje. Zadnji pokazatelji su za studenti, a za prosinac će, očekuje se, potrošačka košarica, zbog blagdana, biti i skuplja. Prema osam hrvatskih gradova potrošačka košarica je za Puljane daleko najskuplja.

Pola šoldi ide na hranu
Za četveročlanu obitelj trebalo je, za podmirenje, osnovnih životnih troškova izdvojiti 7295 kuna. Riječani su za to trebali potrošiti 6744 kune. Najjeftinije su u Hrvatskoj prolazili Varaždinci s približno tisuću kuna manje za troškove od Puljana i Riječana. Pulskoj četveročlanoj obitelji je za prehranu trebalo 2998 kuna, a riječkoj obitelji 2450 kuna.

Približno 550 kuna skuplja Pula od Rijeke upravo je zbog cijene prehrambenih proizvoda. Naime, u Rijeci su skuplji stanovanje, prijevoz i potrebe za kulturom. Puljani plaćaju nešto više za higijenu i za odjeću. Prosječna hrvatska košarica stajala je približno 6545 kune, u što se ne uklapaju ni Pula ni Rijeka. Za hranu je trebalo u košarici izdvojiti približno 50 posto obiteljske blagajne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije