BiH

Šaćirbegoviću će suditi u Sarajevu

27.03.2003.
u 00:00

SARAJEVO - Bivši veleposlanik BiH pri UN-u Muhamed Šaćirbegović uhićen je u utorak u New Yorku, prema međunarodnom nalogu izdanom u BiH. Nekadašnji visoki dužnosnik uhićen je u svojoj kući na Staten Islandu, a zatvoren je bez mogućnosti da bude oslobođen uz kauciju.

Šaćirbegovića, koji je bio ministar vanjskih poslova od 1996. do 1998. godine, vlasti su optužile su da je pronevjerio 2,5 milijuna dolara s računa BiH misije u UN-u. On je, navodno, prisvojio više od 600.000 dolara od te svote tijekom 2000., za svoga drugog mandata.

Američke će vlasti, kako je objavljeno u New Yorku, pričekati da iz Sarajeva dobiju službeni zahtjev za izručenje. Kako se neslužbeno doznaje u Sarajevu, taj formalni dio procedure bit će obavljen vrlo brzo, te bi se nekadašnji diplomat od povjerenja Alije Izetbegovića uskoro mogao naći u sudnici sarajevskoga kantonalnog suda. Dugotrajne sumnje u poslovanje misije pri UN-u potvrdila je istraga koju je provelo Ministarstvo vanjskih poslova odmah nakon što je Alijansa preuzela vlast. Šaćirbegović je na optužbe odgovorio iz New Yorka. Poručio je da je novac korišten u službene svrhe, a da je sve učinjeno uz odobrenje najvišeg političkog vrha, odnosno Alije Izetbegovića. Kada je Izetbegović demantirao da je bio upoznat s transakcijama, Šaćirbegović se pravdao da suglasnost nije bilo moguće dobiti zbog teškoća u vođenju zemlje "u poslijeratnom kaosu". Izetbegovićevu preporuku da sam dođe u Sarajevo i objasni detalje o spornim financijskim transakcijama, Šaćirbegović je odbio, te izrazio sumnju u pravedno saslušanje. Ubrzo nakon toga napustio je mjesto veleposlanika BiH pri UN-u i zaposlio se u tvrtki ICN, čiji je vlasnik Milan Panić. Muhamed Šaćirbegović ušao je u vrh bosanskohercegovačke politike zahvaljujući svom ocu Nedžibu, koji je bio jedan od najboljih Izetbegovićevih prijatelja i prvi čovjek SDA u Americi. Koliki je ugled obitelj Šaćirbegović imala u očima bošnjačkih političkih struktura, govori i podatak da je jedna od glavnih sarajevskih ulica nazvana po Nedžibovoj supruzi.

Muhamed Šaćirbegović bio je čest gost medija. Uz diplomatske aktivnosti našao je vremena i za organizaciju velikog koncerta svog prijatelja Bona Voxa i U2 u Sarajevu. Još je nerasvijetljena i njegova uloga u propalom filmskom projektu "Sarajevo". Bombastično najavljivan, film je bez sekunde snimljenog materijala stajao oko 1,2 milijuna maraka, uglavnom državnog novca. "Spašavajući" taj filmski projekt, Šaćirbegović je doveo Wesleyja Clarka juniora, sina tadašnjeg zapovjednika NATO-ovih trupa, predstavljajući ga kao uglednog producenta, čiji je angažman plaćen desecima tisuća maraka. Film "Sarajevo", međutim, do danas nije snimljen.Istraga o nestanku novca iz misije pri UN-u otkrila je mnogo dublje probleme u funkcioniranju vlasti. Afera je upozorila na postojanje tajnih računa u većem broju svjetskih banaka, s pomoću kojih su se financirale različite institucije koje su nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma trebale prestati raditi. Stoga se od suđenja Muhamedu Šaćirbegoviću u Sarajevu očekuje da ponudi i neke druge odgovore osim onih o konačnoj adresi 600.000 dolara. Taj je novac vjerojatno potrošio na vraćanje kockarskih dugova.

Dejan Jazvić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije