SAMOUBOJSTVA

Student filozofije ubio se hicima iz pištolja

20.05.2002.
u 00:00

I ZAGREBU UBILO SE DVOJE MLADIH LJUDI BOJAN PENAVA (20) IZ KARLOVCA, KOJI JE NESTAO 16. SVIBNJA, NAĐEN MRTAV U BANSKIM MORAVCIMA KOD KARLOVCA * Okolnosti njegove smrti još su čudnije jer se prije mjesec dana u kupaonici svog stana hicima iz puške ubio Bojanov prijatelj Mario Ožvalt (19)

KARLOVAC - Bojan Penava (20), student filozofije iz Karlovca, nađen je mrtav u subotu oko 18 sati kod sela Banski Moravci. Njegovo tijelo u travi pronašao je lovac Josip Matijašić iz Banske Selnice, a pokraj tijela bio je pištolj iz kojeg se ubio. Ustanovljeno je da je mladić otišao od kuće 16. svibnja, nakon čega su roditelji prijavili njegov nestanak. Policiji su kazali da je Bojan prijetio samoubojstvom.

Pred Matoševom 14 u Karlovcu, zgradom u kojoj stanuje Bojanova obitelj, jučer su zastajali brojni stanari komentirajući samoubojstvo B. Penave. Okolnosti njegove smrti još su čudnije jer se prije mjesec dana u kupaonici svog stana hicima iz puške ubio Bojanov prijatelj Mario Ožvalt (19). Karlovčani se stoga pitaju radi se možda o nekakvoj sekti koja je zaludila mlade ljude.

- Mi smo miroljubivi ljudi, koji svoje životne probleme nastojimo riješiti mirnim putem. Htjeli bismo da naša nesreća bude dio naše obitelji pa vas molimo da nas ostavite na miru - kazao je Bojanov otac Ante, dodajući da ne zna otkud njegovu sinu oružje.

Kako smo doznali, B. Penava otišao je od kuće početkom prošlog tjedna. Uzeo je bicikl i naprtnjaču. Budući da se nije vratio kući, roditelji su dan poslije prijavili njegov nestanak policiji. Za mladićem je organizirana potraga u koju su se uključili i roditelji i prijatelji i policajci.

Ove subote u Banskoj Selnici, Kablari i Banskim Moravcima organiziran je lov na visoku divljač. Josip Matijašić došao je do čeke gdje je u visokoj travi najprije vidio bicikl. Zatim je pod čekom ugledao mrtvo tijelo mladića kojemu je među nogama bio pištolj.

Pozvao je policajce koji su po mladićevoj odjeći pretpostavili da se radi o B. Penavi. Mladić se ubio samo 300 metara od roditeljske kuće svog prijatelja i karlovačkog susjeda Rikija Mažurana (19) s kojim je katkad navraćao u Banske Moravce.

Očevidom je ustanovljeno da je prije samoubojstva neko vrijeme boravio na čeki. Policija je pronašla naprtnjaču s nekoliko glazbenih kaseta i nepopijenim voćnim sokom u tetrapaku. Na tetrapaku je mladić napisao "Mjesto na kojem ću biti neće me kriti." Mladić je na glavi imao i slušalice walkmana, pa se čini da je u trenutku samoubojstva slušao glazbu.

Susjedi i znanci, šokirani mladićevom smrću, o njemu govore sve najbolje.

- Bio je to iznimno pristojan, drag i školovan mladić. Prošle godine upisao je filozofiju, s vršnjacima je igrao rukomet i košarku. U posljednje vrijeme prijateljevao je s pokojnim Markom Ožvaltom i Rikijem Mažuranom - kažu susjedi.

Željko Mažuran, časnik HV-a i otac Bojanova prijatelja Rikija, kaže kako je pitao sina o samoubojstvima dvojice njegovih prijatelja.

- Bojan je s mojim sinom povremeno dolazio u Banske Moravce, no Riki tvrdi da nikad nisu razgovarali o samoubojstvu ili nekoj sekti. Rekao mi je da su uvijek razgovarali o budućnosti, mirnom rješavanju problema u kojima je Bojan naglašavao besmislenost rata i nasilja - kaže Ž. Mažuran.

Zbog čega se miran mladić odlučio ubiti, zasad je nepoznanica. Doznajemo da je Bojan ostavio pismo roditeljima i sestri u kojem je napisao svoja razmišljanja o hrvatskoj stvarnosti i besmislenosti društva u kojem živimo.

Tomo Vičić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije