Obnova zgrade

U Vilu Oršić donirane slike koje tavore po privatnim tavanima

'03.02.2011., Preradoviceva ulica, Varazdin, Grad Varazdin krece u uredjenje vile Orsic koja ce stajati 2 milijuna kuna i u njoj ce biti sjediste galerijskog centra i zbirke doniranih slika Photo: Mar
'Marko Jurinec/PIXSELL'
03.02.2011.
u 12:54

Radovi će stajati 2 milijuna kuna, a vila će postati sjedište Galerijskog centra

Neorenesansna Vila Oršić u Preradovićevoj ulici propada. Treba je obnoviti i namijeniti za galerijsko-izložbeni centar, izjavila je na kolegiju gradonačelnika Darinka Hajduk-Vučić, pročelnica za kulturu. Gradonačelnik Ivan Čehok složio se te će se raspisati natječaj. U gradskom su proračunu osigurana 2 milijuna kuna i vila bi mogla biti obnovljena do kraja godine.

Generalić i Rabuzin

Gradski oci u Oršićku žele smjestiti više od 1600 doniranih umjetnina koje tavore u muzeju ili kod građana.

– Zbirka Vladimira Malogorskog sastoji se od gotovo 800 umjetnina: ulja, crteža olovkom, akvarela i pastela. Najzanimljiviji su radovi Ivana Generalića i Ivana Rabuzina, a ima tu i ostalih autora – istaknuo je Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti.

– Zbirka kod gospodina Malogorskog čeka već osam godina i strpljiv je. On će pomoći i građevinskim materijalom – kaže gradonačelnik Čehok te dodaje da valja istaknuti i donaciju samoga Ivana Rabuzina, koji je donirao više od 100 slika.

Kuda idu haerteovci?

Kad urede vilu, u nju će smjestiti i njome upravljati Galerijski centar Varaždin, pod ravnanjem Ivana Meseka. Nisu planirani dodatni troškovi za rad centra iz gradskog proračuna.

– Mesek bi to radio s istim brojem ljudi – kaže Čehok, dok Hajduk-Vučić dodaje da treba tražiti "tržišne osnove". Drugim riječima, pokušat će obogatiti turističku ponudu Varaždina i na tome zaraditi. U podrumu je zamišljen restoran, a u prizemlju suvenirnica, održavat će se izložbe...

Pitanje je što će biti s dopisništvom HRT-a, koje još uvijek radi u Vili Oršić.

– Borimo se da HRT ima regionalni centar u Varaždinu. Objekt u Brezju sagrađen im je do neke mjere, no pomalo je sramotno da tako stoji već neko vrijeme. Pričat ćemo s vodstvom HRT-a, problem je što još imaju vršitelje dužnosti – komentirao je Čehok.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije