'NEUTRALNOST NIJE OPCIJA'

Hoće li Izrael ipak popustiti i Ukrajini poslati moćni sustav 'Iron dome'

Ukrainian servicemen attend an exercise in Chernihiv region
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
17.05.2023.
u 13:46

Ta posjeta izaslanstva Izraela Rusiji iskorištena je i da se izanaliziraju odnosi Izraela s Rusijom i Ukrajinom ali i još jednom ukaže kako Izrael nije pristao svoje modern naoružanje poslati u Ukrajinu unatoč brojnim pozivima

Početkom svibnja u Moskvi je održan sastanak na kojem su sudjelovali zamjenik glavnog direktora za strateška pitanja Ministarstva vanjskih poslova Izraela Joshua Zarka, zamjenica glavnog direktora za Euro-Aziju Simona Halperin i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Taj sastanak naišao je na oštre reakcije od strane ukrajinskih dužnosnika koji Izraelu zamjeraju suradnju s Rusijom u vrijeme dok traje ruska invazija na Ukrajinu. Kako je prenijelo rusko ministarstvo vanjskih poslova dva izaslanstva su prvenstveno razgovarala o iranskoj nuklearnoj prijetnji i diplomaciji vezanoj uz trenutačno nevažeći iranski nuklearni sporazum, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Jeruzalem je potvrdio da se sastanak održao, ali nije želio dati dodatne detalje.

- Kijev je duboko razočaran razmjenom posjeta dužnosnika Izraela i Rusije dok Rusija ubija naše građane. Napadaju nas teroristi koje stalno podupire rusko - iranski savez, a ipak, izraelski dužnosnici nastavljaju imati posla s ruskim ratnim zločincima. Izrael mora odlučiti je li dio zapadnog svijeta i stoji li uz Ukrajinu ili prihvaća svjetske mračne sile. Neutralnost nije opcija. Kao nacija koja je također napadnuta terorom koji financira Iran, očekujemo da Izrael neće biti jedina zapadna zemlja s jakim vezama s Rusijom – riječi su jednoga ukrajinskog visokog diplomatskog dužnosnika koje prenosi The Jerusalem Post.

Ta posjeta izaslanstva Izraela Rusiji iskorištena je i da se izanaliziraju odnosi Izraela s Rusijom i Ukrajinom ali i još jednom ukaže kako Izrael nije pristao svoje modern naoružanje poslati u Ukrajinu unatoč brojnim pozivima. Kako podsjeća The Jerusalem Post Izrael je rekao da se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu ali i da isto tako ne želi ugroziti svoje odnose s Moskvom koji omogućuju izraelskim zračnim snagama (IAF) da napadaju iranske mete u blizini sjeverne granice bez ometanja od strane ruske vojske koja je prisutna u Siriji. Slijedom toga Izrael u Ukrajinu nije poslao ubojito naoružanje ali jeste humanitarnu pomoć te su dopustili izvoz sustava za upozorenje na raketne i bespilotne letjelice u Ukrajini.

Kada je riječ o zahtjevima Ukrajine za naoružanjem od Izraela najčešće se spominjao protuzračni sustav željezna kupola (Iron Dome) koji se smatra u svojoj klasi jednim od najboljih na svijetu. Iron Dome je mobilni zemaljski obrambeni sustav protiv raketa te topničkih i minobacačkih projektila koji je razvio Rafael Advanced Defense Systems Ltd. i Israel Aerospace Industries za zaštitu izraelskog teritorija. Za potrebe razvijanja toga sustava SAD je dao 2,6 milijardi dolara te omogućili proizvodnju dodatnih sustava i projektila za presretanje. Rafael i američki Raytheon zajedno proizvode komponente presretačkih projektila za potrebe SAD-a koji, prema dostupnim informacijama, imaju dva sustava Iron Dome.

Na upite zašto Iron Dome nije isporučen Ukrajini pomoćnik ministra obrane John Plumb rekao je da SAD pomaže Ukrajini u njezinim ratnim naporima "stvarima koje možemo nabaviti iz vlastitih zaliha", poput baterija za rakete Patriot.

- Značajno smo uložili u obranu od projektila i potičemo naše saveznike da učine isto. Nije mi poznato da je sustav Iron Dome ponuđen Ukrajini – rekao je Plumb.

Govoreći o željeznoj kupoli general pukovnik Daniel Karbler iz zapovjedništva svemirske i raketne obrane američke vojske rekao je kako SAD trenutno imaju dvije Iron Dome baterije te da je jedan pripremljen za raspoređivanje dok se na drugom upravo završava obuku za novu opremu. Prema njegovim riječima SAD imaju jednu bateriju željezne kupole na raspolaganju za raspoređivanje ako dobiju zahtjev. Komentirajući njegove riječi glasnogovornik Zapovjedništva svemirske i raketne obrane američke vojske pojasnio je da je Karbler mislio na dostupnost sustava Iron Dome za borbena zapovjedništva američke vojske, ako se to zatraži, a ne za Ukrajinu.

Međutim, da bi se i sustav Iron Dome isporučio u Ukrajinu ili bilo koju drugu zemlju dozvolu za to mora dati Izrael. The Jerusalem post prenosi kako je ured premijera Izraela odbio komentirati upit pokazuju li Karblerove izjave da je Izrael dopustio da se Željezna kupola pošalje Ukrajini.

Do oprečnih izjava oko potrebe za ovim raketnim sustavom dolazile su i iz same Ukrajine. Tako je prošle godine ukrajinski veleposlanik u Izraelu Yevgen Korniychuk rekao kako je Kijevu potrebna željezna kupola koja će Ukrajini omogućiti da spasi civilne žene i djecu od granatiranja ruskih projektila. Međutim, oglasio se istim povodom i ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.

- Željezna kupola ne štiti od krstarećih i balističkih projektila. Željezna kupola brani uglavnom od raketa kratkog dometa i topničkih granata. U svijetu postoji oko 12 baterija, uključujući procijenjenih 10 u Izraelu i dvije u SAD-u. Njih 10 u Izraelu zapravo ne pokrivaju cijelu zemlju i ponekad se premještaju na različite lokacije koje bi mogle biti napadnute. Ukrajina je 11 puta veća od Izraela što znači da bi jedna Iron Dome baterija zaštitila vrlo malo toga – rekao je  Reznikov. 

VIDEO Žestok napad na Kijev, čule su se eksplozije, ima ranjenih

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Asterix
Asterix
14:35 17.05.2023.

Na kraju balade, sve se svodi na to što je izjavio ukrajinski ministar obrane. Nebitno... samo jedan članak više... i moje potrošeno vrijeme.

Avatar Gotcha1
Gotcha1
12:22 17.05.2023.

Izrael vec dulje vremena uporabljuje ljigavu politiku prema Ukrajini,nesto sto malo lici na kinesko ponasanje. Osudi agresiju,bl,bla,bla a sa druge strane pobrini se da ostanes frend sa Putinom. Ta strategija je djelomicno posljedica izraelske strukture stanovnistva. Brojni ruski zidovi i njihovi potomci zauzimaju danas vazna mjesta,ne samo u politici nego i u ekonomiji i kriminalu. Eilat je danas ruska baza sitnog kriminala(oni kazu 'trgovine') i centar muljanja sa nekretninama,bio to Tel Aviv,Haifa,Jeruzalem ili Eilat. Cudi me da im big brother USA ne odrapi samarcinu.

Avatar fircik
fircik
14:12 17.05.2023.

Izrael je nešta kao Poljska, puno kake, a na koncu ćorak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije