OPG ZLATA VRIJEDAN

Otac ga je zvao 'gradski đir' i govorio da ne zna ništa o vinu. Sada posjetitelji stižu iz cijelog svijeta

Vina Vinketa
Foto: Šime Zelić/Pixsell
1/15
20.08.2024.
u 10:18

Vinkete uzgajaju autohtoni debit, plavinu i grenache crni, a proizvode 11 etiketa vina

Ne da nisam ništa znao o proizvodnji vina, nego sam se bavio sportom pa nisam ni pio. Ali sve se može kad se hoće – na ljetnoj terasi svoje kušaonice započinje Vedran Vinketa, vlasnik male boutique vinarije u srcu Ravnih kotara, Nadinu.

Doktor u vinogradu

U ovom najekološkijem selu u Hrvatskoj vinogradarstvo ima dugu tradiciju, baš kao i u obitelji Vinketa u čijoj je kući uvijek bilo dobroga vina. No odlaskom Vedranova oca Živka u mirovinu tradicija je umalo bila prekinuta.

– Morao sam preuzeti gospodarstvo ili bi tata sve ugasio. Nije mi bila potreba, al’ šteta je bila tolikog nasada. U Domovinskom ratu sve nam je bilo uništeno, obnovili smo prije petnaestak godina i sad da propadne – kaže 46-godišnji Vedran.

On inače živi u Zadru, bavi se nekretninama i otac ga je doživljavao kao gradsko dijete koje o uzgoju loze i maslina nema pojma, što je zapravo i bilo točno.

08.08.2024., Nadin - Izbor za najbolji OPG - zlata vrijedan, Vedran Vinketa - Vinarija Vinketa Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Zvao me “gradski đir”, govorio da ništa ne znam o vinu i zemlji i da se bavim svojim kompjutorima i fotografijama. Htio je da odustanem, da se ostavim svega. Ali ja sam odlučio probati i rekao mu: “Što se može gore dogoditi nego da probam pa da sve rasformira nagodinu, ako ne bude išlo?” Bilo je to mjesec prije berbe, a on je toliko bio protiv i ništa mi nije htio pomoći. Samo da me odbije, čak nije htio ni u berbu – prepričava Vedran kako je sve izgledalo prije samo četiri godine, kada je počeo.

Nije imao sreće ni s pomoći okoline, samo je jedan susjed bio voljan učiti ga. No Vedran je našao rješenje – otišao je u gradsku knjižnicu, pokupio svu moguću literaturu o vinogradarstvu i vinarstvu, iskopirao, zatvorio se, čitao, podcrtavao, učio o njezi vina, odležavanju...

08.08.2024., Nadin - Izbor za najbolji OPG - zlata vrijedan, Vedran Vinketa - Vinarija Vinketa Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Shvatio sam da trebaš biti doktor u vinogradu – prisjeća se. S obzirom na to da je gospodarstvo preuzeo uoči berbe, vrlo brzo je došlo i njegovo prvo vino. Od pet etiketa koje je ovaj priučeni vinar napravio, tri su odmah bila vrhunska.

– Sportskim rječnikom, bilo mi je to kao da sam osvojio Ligu prvaka – kaže. Tati je sigurno zaigrao brk od ponosa kad je vidio rješenje, no morao je prokomentirati da su luđi oni koji su mu dali oznaku nego Vedran.

Sljedeće godine Vinketa je izbacio osam etiketa. Živko je u toj i idućim berbama sudjelovao.

– Sve radimo obiteljski, a najveći dio tereta podnosi otac, on je još uvijek najbolji radnik. I najvrjedniji. Tu je mama Rada, kao i moja obitelj, supruga Anita i sinovi Noa, kojemu je dvanaest godina, i petogodišnji Rio – kaže Vedran prekidajući razgovor kako bi se posvetio turistima koji su skrenuli u vinariju.

08.08.2024., Nadin - Izbor za najbolji OPG - zlata vrijedan, Vedran Vinketa - Vinarija Vinketa Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Posjetitelji vole zaviriti u unutrašnjost Ravnih kotara i doći k Vinketama na kućni prag kako bi vidjeli vinariju i iz prve ruke doznali sve o proizvodnji vina. Vedran i njegova obitelj vinograde obrađuju na ekološki prihvatljiv način, ručno beru i grožđe i masline, sortu po sortu, kad kojoj dođe vrijeme. Uzgajaju autohtoni debit, plavinu i grenache crni od kojeg prave i ružičasto vino. Primjenom tradicionalnih metoda proizvodnje vina na način kako su to radili njihovi preci u kombinaciji s modernim tehnologijama proizvode jedanaest etiketa vina – četiri bijele, šest crnih te rosé. Pola je etiketa napravljeno od njihova grožđa, za ostale poput maraštine, pošipa, vugave, merlota... kupuju od susjeda koji na isti način kao i oni njeguju vinograde. Od 11.500 loza, najviše ih imaju na plodnom Nadinskom blatu.

Vedran se nije zaustavio samo na proizvodnji vina, već je na gospodarstvu odlučio napraviti i kušaonicu. Otac je opet bio protiv, pa je pomoć potražio na YouTubeu, online naručivao materijal... Naposljetku je tata zasukao rukave i podignuta je kušaonica, s unutarnjim i vanjskim dijelom uz koji se trenutačno pravi i restoran.

08.08.2024., Nadin - Izbor za najbolji OPG - zlata vrijedan, Vedran Vinketa - Vinarija Vinketa Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Limitirana serija

U ovo kratko vrijeme otkako se “gradski đir” i “YouTube majstor” otisnuo u poljoprivredne vode, posjetitelji su u vinariju došli doslovno sa svih strana svijeta. Oduševljeni su širokom lepezom ponude, degustacijom i prezentacijom u kojoj sudjeluje i supruga Anita, rođena i odrasla u Nürnbergu. Oko posjetitelja pomaže i Noa pa je, dok smo mi išli u obilazak vinograda, maslinika i voćnjaka, preuzeo i oduševio strane goste. Vina Vinketa u samo četiri godine dobila su brojna priznanja na vinskim manifestacijama. Vedran je u međuvremenu pohađao brojne tečajeve i učio o vinogradarstvu i vinarstvu. Njegova je vizija da ima limitiranu seriju svih svojih etiketa, do 700 butelja po jednoj te da numerira sve boce. U selu ga sad zovu enolog i pitaju za savjete. Možda ne pokazuje, al’ tata Živko sigurno je do neba ponosan na sina. Uostalom, ima zašto i biti.

Vina Vinketa, Nadin, Zadarska županija

Na nešto više od tri hektara zemlje ima 11.500 loza, nešto više od 130 stabala maslina te voćnjak u kojem su bademi, višnje, trešnje, kruške, jabuke... Proizvode jedanaest etiketa vina te maslinovo ulje. Posjetitelje gospodarstva uz degustaciju upoznaju s vinarijom, nasadima, vinima i vinifikacijskih metodama, a obilazak vinograda i maslinika organiziraju za individualne posjetitelje i grupe do 20 osoba. Rade svaki dan od 10 do 20 sati.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Croat
Croat
11:35 20.08.2024.

ne samo da posjetitelji stizu iz cijelog svijeta vec i iz obljiznjih suncevih sistema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije