VREMENSKA PROGNOZA

Evo kad stiže drastična promjena vremena: Smrzavat ćemo se i po danu, bit će i obilne kiše

Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell, DHMZ
1/3
10.09.2024.
u 07:53

Najnepovoljnije vrijeme očekuje se u dubrovačkoj regiji, gdje su izdana dva žuta upozorenja

Nakon što su obilne kiše u ponedjeljak pogodile dio zemlje te prouzročile poplave, vrijeme će danas biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Uz više oblaka još ujutro na istoku i jugu lokalno se očekuje kiša, a poslijepodne je rijetko moguć poneki pljusak. Ujutro će u središnjim i gorskim krajevima ponegdje biti magla. Vjetar će biti većinom slab sjeverni, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, od sredine dana prema otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 23 i 28 °C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). 

Za danas je, u usporedbi s ponedjeljkom, izdano znatno manje upozorenja. Jedino narančasto, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog vjetra za Velebitski kanal. Niža razina zbog vjetra izdana je još za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju. Najnepovoljnije vrijeme očekuje se u dubrovačkoj regiji gdje su izdana dva žuta upozorenja. Prvo je izdano zbog lokalno moguće obilne kiše, a u njemu stoji: "Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika."

Lokalno mogući izraženi i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom razlog su drugog upozorenja. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", istaknuo je DHMZ.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, otklanjajući posljedice nevremena i obilne kiše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vatrogasci su u ponedjeljak imali 40-ak intervencija ispumpavanja vode iz objekata na području Dubrovnika, Konavala, Ploča, Metkovića i Orebića, objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite. Također, Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je pet dojava o klizištima i 10-ak vezano uz odrone.

Stabilizacija atmosfere do srijede samo je kratkotrajna. Naime, nakon par većinom suhih dana, vrijeme će od četvrtka ponovno biti promjenjivije i svježije. "U srijedu pretežno sunčano s temperaturom podjednakom kao u utorak. Od četvrtka opet oblačnije s kišom, lokalno i obilnijom, najprije na zapadu, a u noći na petak te u petak i drugdje. Bit će svježije, osobito u petak. I na Jadranu u srijedu još sunčano. U četvrtak uz jugo jače naoblačenje s kišom, najprije na sjevernom Jadranu, a u petak gotovo posvuda kišovito i osjetno manje toplo, s burom, na jugu s jugozapadnjakom", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u petak će temperature jedva ići iznad 10 stupnjeva.

 

VIDEO Ulice u Makarskoj potopljene nakon obilne kiše

Komentara 2

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
10:04 10.09.2024.

Bitno da se po noći ne smrzne.

MT
marko.tendera
09:48 10.09.2024.

Zamisli i po danu ćemo se smrzavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije