ZAGREBAČKA SKUPŠTINA SDP osvojio 24 mandata, samo dva manje od apsolutne većine

Zoran Milanović neće moći kontrolirati Milana Bandića

19.05.2009.
u 00:13

Zagrebom ne vlada SDP, već Milan Bandić. Aktualni gradonačelnik osvojio je 48,5 posto glasova, čak petnaest posto više od liste SDP-a. Time je pokazao zube šefu stranke Zoranu Milanoviću, koji je listu skrojio tako da na mjestima koja sigurno vode u Skupštinu gotovo uopće nema Bandiću odanih. Milanović je želio pokazati tko je gazda, a Zagrepčani su rekli: Bandić!

HNS riskirao i profitirao
Sva Milanovićeva nadanja da će kontrolirati Bandića pala su u vodu. U krajnjem slučaju, ako ga i počne opstruirati, gradonačelnik može raspustiti Skupštinu, izazvati izvanredne izbore na koje bi mogao izaći sa svojom nezavisnom listom i vjerojatno “uništiti” zagrebački SDP. Milanović svojim pristašama, doduše, može reći: Prošli smo gotovo isto kao na izborima 2005. Iako smo osvojili osam posto glasova manje, izgubili smo samo jedan mandat u Skupštini.

SDP-u za većinu u Skupštini nedostaju dva mjesta. Problema nema, Tatjana Holjevac gotovo će sigurno pružiti ruku. Prelaskom praga kroz iglene uši produžila je političku karijeru i podgrijala nadu za novi mandat predsjednice Skupštine. HDZ je ostvario solidan rezultat. Zajedno s HSS-om i HSLS-om dobio je 13 mandata, 4 više nego na prošlim izborima.

Glasači su prekjučer izbrisali HSP sa zagrebačke političke scene. Dobili su samo 2,2%. Slična sudbina mogla je zadesiti i HNS. Riskirali su i išli bez svog gradonačelničkog kandidata. Podržali su Kregara. Kocka im se isplatila, dobili su pet mandata.

Kriva procjena Kregara
Očito je da su Kregar i Srića potpuno pogrešno procijenili da će glasači automatski zaokružiti na jednom listiću Kregara za gradonačelnika, a na drugom Srićinu listu za Skupštinu. Kregar je dobio 23, a Srića samo 8 posto! Da se zajednička lista zvala Kregarova, rezultat bi bio bitno drukčiji. Upućeni kažu da bi dobila 12 do 15 posto.

To znači da bi lista HNS-a ili T. Holjevac, ili čak obje ostale ispod praga. Tada bi i raspodjela mandata bila drukčija. SDP bi mogao vladati samo ako bi ih Kregar i Srića podržali. A to košta. Milanović ne bi pitao za cijenu. Ovako će Bandić bez velikih problema vladati gradom jer ga se u Skupštini neće napadati. Nije im mudro...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije