KAMPANJA VEČERNJEG LISTA Stop nasilju u Zagrebu!

Dajte prostor mladima!

30.11.2008.
u 23:42

Apsurd na Malešnici! O uzrocima probujalog maloljetničkog nasilja u gradu već se mjesecima žustro raspravlja na kavama, stručnim tribinama, gradskim vijećima, pa i među mladima. Svi se slažu u jednom: mladim Zagrepčanima nedostaju prostori u kojima bi se okupljali i zabavljali, pa besciljno lutaju parkovima i ulicama u potrazi za zanimacijama.

Zbog buke ne spavaju
A za to vrijeme na Malešnici, otprilike tisuću i pol kvadrata prostora u vlasništvu Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, u prizemlju zgrada u Tartaglinoj 2 i 2a, te s druge strane u Ulici hrvatskih pavlina 2, 3 i 4, zjapi prazno. No, ministarstvo svaki mjesec plaća ili bolje rečeno baca oko 35 tisuća kuna za pričuvu. U napuštenim prostorima gori i grijanje, a tko njega plaća, pitanje je koje si postavlja i predstavnik stanara zgrade u Tartaglinoj 2a, Ivica Matus.

– Iz ministarstva su rekli da će prodati prostore, ali i dalje su neiskorišteni, što je velika šteta. Djeca ne znaju što će od dosade. Okupljaju se u parkovima i ispred Gimnazije Lucijana Vranjanina. Posebno vikendima noću ondje rade nered zbog kojeg okolni stanovnici ne mogu spavati – kaže Matus.

Predlaže da se u neiskorištenom prostoru održavaju radionice za djecu: kompjuterske, sportske, plesne, a da se dio ostavi, primjerice, za poštu, Hvidru, te policijsku postaju. Matus smatra da bi se noćna i bučna okupljanja mladih uređenjem prostora uvelike smanjila jer, osim što bi prostor bio osvijetljen, pružao bi im sadržaje. Ministarstvo se oglušuje na sve prijedloge stanara. Tvrde da za pričuvu ne plaćaju 35 tisuća kuna, nego nešto više od dvije tisuće kuna mjesečno!

Samo 25 i pol tisuća!
Ako je istina što tvrde, da godišnje bacaju 25.500 kuna, što je valjda, po njihovu mišljenju, u redu. Jednom su, tvrde, objavili javni natječaj za prodaju prostora, na što se javio samo jedan kupac. Nakraju je odustao zbog kreditne nesposobnosti. Nisu odgovorili kad je bio raspisan natječaj za prodaju.


Javite nam!

Pomozite nam u borbi protiv nasilja. Javite nam svoja iskustva i svoje probleme jer samo zajedno možemo stvoriti Zagreb siguran za nas i našu djecu.
telefon: 63 00 455
e-mail: stop.nasilju@vecernji.net

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije