Nagrada Vatrogascima Zagreba

Najpothvat 2021. bilo je spektakularno skidanje tornja katedrale u Sisku

Demontaža bakrenog krova zvonika sisačke katedrale stradale u potresu
Nikola Cutuk/PIXSELL
03.05.2022.
u 08:18

Akciju smo izveli bez problema zahvaljujući iskustvu iz Zagreba, kazao nam je visinac Alen Hertl koji je sudjelovao u intervenciji

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dodijelit će sutra u 13 sati nagradu za najpothvat u vatrogastvu u 2021. A vrijedno priznanje ove godine ide na poznatu adresu na Savskoj 1, u ruke Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, i to zahvaljujući njezinoj složenoj i besprijekorno izvedenoj akciji uklanjanja tornja katedrale Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Spektakularnu akciju izveli su najbolji pripadnici JVP-a specijalizirani za radove na visini i spašavanje iz ruševina.

"Toranj u Sisku načinjen je od bakrene oplate na drvenoj grednoj konstrukciji, a rastavljen je od baze te spušten neposredno uz katedralu. Akcija je trajala nekoliko dana, a izveli su je sigurno i profesionalno. Vatrogasci koji su obavljali rizičan posao odvajanja tornja iznutra su ga poduprli kako bi se spriječilo moguće urušavanje kamenog dijela te upotrebom građevinske dizalice izvršili zadaću koju su uživo pratili najviši dužnosnici i svi mediji", stoji u obrazloženju nagrade kojom se zagrebački vatrogasci iznimno ponose.

-Naša posebna zahvala ide i kolegama iz Siska kao i tvrtki Zagrebački mamut čiji stručni i vrijedni djelatnici su dali ogroman doprinos ovoj složenoj akciji kao i svim vatrogascima Vatrogasne postrojbe Zagreb koji su u ove "potresno" doba odradili više od 10 000 hitnih intervencija- stoji na Facebook stranici JVP Zagreb. Dobitnici nagrade su Adamčič Marko, Hertl Alen, Vađić Josip, Frančešević Ivo i Kušt Mario. a o njihovu je pothvatu i Večernji list opsežno izvještavao.

– U Sisku nam je bilo jednostavnije jer smo se uhodali na zagrebačkoj katedrali. Trebalo je izvaditi i zvono i sigurno ga preseliti jer je starije od same crkve, ali uspjeli smo to riješiti bez problema zahvaljujući iskustvu iz Zagreba – kazao nam je još lani u listopadu Alen Hertl, visinac Javne vatrogasne postrojbe Zagreb koji je sudjelovao u intervenciji. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:18 03.05.2022.

Sve pohvale našim vatrogascima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije