LISTOPAD I STUDENI

Počinje 16. Festival prava djece: Središnja tema je sigurnost najmlađih, na programu su filmske projekcije i okrugli stol

Festival prava djece
16.10.2024.
u 10:00

Tijekom listopada i studenog će u Zagrebu, Opatiji, Novoj Gradišci, Pakracu, Garešnici i Daruvaru festival ponuditi filmske projekcije, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Od srijede se održava 16. Festival prava djece poznat i pod motom "Mali festival za velike teme“, a organira ga Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Svake godine odabire se središnja tema, a ove godine to je  sigurnost i pametan izbor informiranja u digitalnom svijetu.

Tijekom listopada i studenog će u Zagrebu, Opatiji, Novoj Gradišci, Pakracu, Garešnici i Daruvaru festival ponuditi filmske projekcije, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva. Započinje okruglim stolom u srijedu, 16. listopada u 11:00 sati, u Centru mladih Ribnjak a u razgovoru sudjeluju voditeljica kluba mladih Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Mona Vincek, socijalni radnik iz Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovališta Luka Ritz Dušan Borić, te učenici osnovnih škola i srednjih škola Petar Đula Vrbanić i Ivona Franjić. Okrugli stol moderirati će urednica na Hrvatskom radiju Ivana Sučić. 

U sklopu Festivala organizira se program Dobre vibracije za djecu i roditelje, a sadrži projekciju dvaju filmova: humorističan i šarmantan film o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama na temelju inspirativnih stvarnih događaja iz djetinjstva Valda Lopesa, nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Valdova priča (r. Roberto Bueso, 2022.) i animirani I miševi idu u raj (r. Denisa Grimmová i Jan Bubeníček, 2021.) o dva neprijatelja, malom mišu i lisici, koji se nakon nesretne nezgode susreću u životinjskom raju, gube svoje prirodne instinkte i postaju najbolji prijatelji.

1/2

Filmske projekcije će se održati u Zagrebu, 17. listopada u Kino Kinoteka,  5. studenog u Dvorani Gervais u Opatiji, te 14. i 15. studenog u Domu kulture u Novoj Gradišci. Ulaz na projekcije je besplatan, a filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com biti će dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi sedam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula. 

Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem izdanju sudjelovalo je više od 34 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar , Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije