JAVNA RASVJETA

Svjetlo na Slavonskoj do Ivanje Reke

05.06.2002.
u 00:00

* Zagreb će ove godine na javnu rasvjetu potrošiti 74 milijuna kWh, za što će se iz proračuna izdvojiti 42,5 milijuna kuna

Javna rasvjeta doseže 90 posto ciljanog opsega ispravnosti, pa se može reći da dobro funkcionira, čemu je pridonijelo intenzivno jesensko održavanje. Tvrdi to Mijo Marošević, šef Odsjeka za javne površine u Gradskom uredu za izgradnju. Uvijek će se, kaže, naći i mračnih mjesta zbog iznenadnoga kvara ili pregorjele žarulje. No, zahvaljujući dojavama građana i stalnoj ophodnji Elektrinih ekipa, takva se mjesta brzo sređuju.

U dijelu gradnje nove mreže najveći zahvat bit će rasvjetljavanje pet i pol kilometara Slavonske avenije od Zelene tržnice do čvora Ivanja Reka. Gradit će se u tri etape - do Čulinečke, potom do Ljudevita Posavskog i onda do Ivanje Reke, a gradnja bi mogla početi ove godine. U sklopu rekonstrukcije rasvijetlit će se i Samoborska od Škorpikove do Podsusedskog mosta. Ostale gradnje planirane su uz nove stambene i poslovne objekte.

Zagreb će za javnu rasvjetu ove godine potrošiti gotovo 74 milijuna kWh, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 42,5 milijuna kuna! Štednja je nužna i zbog lošega energetskog stanja u Hrvatskoj. Kako, pitamo Maroševića i podsjećamo ga na "krijesnicu", pretvorbeni starter izumitelja Vinka Rogine koji, prema dosadašnjim provjerama, u praksi donosi goleme uštede.

- Brinemo se o kvaliteti i troškovima rasvjete - odgovara M. Marošević. - Već godinu dana mješovito poduzeće HEP-Esco i Gradsko poglavarstvo rade na velikom projektu "Mjere energetske učinkovitosti u sustavu javne rasvjete grada Zagreba". Cilj je dobiti kvalitetnije izvore svjetlosti, koji će uz manju instaliranu snagu dati više luksa, zatim učinkovitije svjetiljke koje bi i na većem razmaku davale potrebnu razinu i ujednačenost svjetla, mogućnost regulacije rasvjete prema dobu noći... Sve bi to pridonijelo uštedama i struje i novca. U lipnju će se o tome organizirati okrugli stolovi na kojima će projektanti, proizvođači opreme, znanstvenici, građani, ekološke, potrošačke i druge udruge moći dati svoja mišljenja. Za jesen se priprema i pilot-projekt na dijelu južnoga "zelenog vala" i Avenije Dubrovnik.

Projekt, koji će kreditirati Svjetska banka, odredit će tehnologiju, a na međunarodnom natječaju nabavit će se oprema. Tad će se razmatrati i "krijesnica" iako je ona primjerenija za ambijentalnu rasvjetu, primjerice parkova, nego za rasvjetu ulica.

N. Godrijan-Videc

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije