REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tomašević: 'Red u sustav naplate parkinga uvodim iako znam da ću izgubiti neke glasove'

Zagreb: Predstavljanje pilot-projekta Službe za mentalno zdravlje
Josip Mikacic/PIXSELL
10.09.2024.
u 11:09

Dodao je da će još tri vrtića ovaj mjesec biti otvorena, na Žitanjaku, u Sesvetskom Kraljevcu i u Studentskom gradu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvaraju novouređeni područni objekt DV Kustošija u Gajnicama i održavaju redovnu konferenciju za medije.  – Vrtić je počeo s radom prošli tjedan jer je pedagoška godina zapoečla nešto ranije. Ponosan sam jer smo vrijednost tri sljemenske žičare uložili u izgradnju škola i vrtića. Ovo je šesti vrtić koji je otvoren u našem mandatu, a otvorili smo i 17 škola – započeo je gradonačelnik. Dodao je da će još tri vrtića ovaj mjesec biti otvorena, na Žitanjaku, u Sesvetskom Kraljevcu i u Studentskom gradu. 

– U tijeku su radovi na još pet vrtića koji će završiti do kraja godine. Novi val investicija kreće onda na zapadu grada i u Novom Zagrebu – rekao je i dodao da su povećane i subvencije za privatne vrtiće, a od sva četri najveća grada u Hrvatskoj, Zagreb ima najniže cijene, napomenuo je. – Imamo nešto slobodnih mjesta u gradskim vrtićima, ali jako nam je bitno da svi imaju mjesta u vrtićima blizu svog mjesta stanovanja – rekao je. 

Dodatno je u vrtićima zaposlena 121 osoba kako bi bile podrška djeci s teškoćama u razvoju, naglasio je gradonačelnik. – Dogradnje brojnih vrtića krenut će iduće godine, kako bi se povećali kapaciteti – napomenula je Dolenec. Potpuno novi vrtić radimo u Lučkom i urbanistički natječaj za Sloboštinu je u tijeku. 

POVEZANI ČLANCI:

– Da ih sve nabrojim samo treba mi 5-6 minuta – rekla je zamjenica gradonačelnika i dodala da je primarni cilj bio da se upišu djeca. – U srpnju smo izvjestili da je 1665 djece neupisano, tijekom ljeta su krenuli upisi u privatne i vjerske vrtići kao i fina podešavanja, danas smo upisali još 1675 djece , efektivno smo na nuli, ali želimo omogućiti roditeljima da upišu djecu najbliže mjestu stanovanja. U gradskim vrtićima imamo 190 slobodnih mjesta, sama ta činjenica govori koliki posao smo napravili ove godine – rekla je.

Na pitanje novinara je znači li to da nema neupisane djece u vrtiće, Dolenec je rekla da to "nije tehnički točno jer mi brojimo one koji u tom trenutku imaju uvjete, svaki mjesec će 300-tinjk djece steći uvjete". Tomašević je dodao da je oko 1400 djece upisano u privatne vrtiće, a sigurno je dio htio ići u gradske, ali nije mogao. 

– Zato gradimo nove vrtiće, da svi oni koji žele ići u gradske vrtiće, to i mogu učiniti i to blizu mjesta stanovanja – rekao je. Novinari su gradonačelnika upitali i može li reći da iduće godine ako bude gradonačelnik, neće doći do problema s osnivanjem posebnih razrednih odjeljenja kao što je to sada slučaj. – Sve aspekte rada vrtića Grad je odgovoran samostalno, za osnovne i srednje škole djelimo nadležnost s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. To govorim zato što kada želimo povećati kapacitete u školima, ne možemo sami odlučiti – objasnila je Dolenec.

– Možete jasno vidjeti kakav je pomak u vrtićima koji su u potpunosti u našoj nadležnosti u odnosu na škole. Tamo gdje je potpuno naša nadležnost možemo ići puno krupnijim koracima naprijed. Nadam se da je ovo lekcija, rodtelje ne zanima u konačnici tko je zakazao nego žele da se to riješi. Nas je doista zateklo da se uskrati suglasnost za posebne razrede. Smatram da je sustavni problem na razini Hrvatske to što su škole poseban sustav u odnosu na bilo koju ustanovu. Županije i gradovi kao osnivači škola nemaju većinu u Upravnim odborima, to je tako samo u školama. Imamo odgovornost, a nemamo većinu. Ako financirate, plaćate hranu, režije itd. trebamo imati i upravljačka prava – rekao je Tomašević.

Redovni dio konferencije započeo je pitanjem o porezu na nekretnine odosno kako bi ga Tomašević odredio. – Htio bih vidjeti prvo cijeli porezni paket. Prolazi ispod radara da je ministar financija najavio da će osobni odbitak povećati na 600 eura što će direktno smanjiti prihode gradova. Ne mogu vam odgovoriti dok ne vidim cijeli paket porezne reforme – objasnio je gradonačelnik. Dodao je i da nije normalno da je porez na opterećenje na iznajmljivanje turistima manji nego porez na opterećenje za iznajmljivanje stanovnicima. 

– To me kao gradonačelnika jako smeta i to je jedan od razloga zašto najamnine stanova idu u nebo. Ako one idu u nebo to znači da si radnici ne mogu priuštiti stanovanje u našim gradovima pa je pitanje tko će raditi? To nije problem samo u Zagrebu, 50 kilometara oko Zagreba se ne može naći povoljan stan – rekao je Tomašević i dodao da se porezni nered koji vlada desetljeće mora riješiti. 

– Imamo veliku krizu stnovanja. Ako imate 55.000 praznih stanova u Zagrebu, očito je prolem što se ne oporezuju stanovi koji se ne koriste – naglasio je. Novinari su gradonačelnika upitali i koliko će grad uprihoditi od promjena vezanih za naplatu parkiranja.

– Nemam te podatke, ali tko bi zbog minimalnog povećanja prihoda išao u ovu politčku borbu u zadnjoj godini mandata? Zašto bi ja devet mjeseci prije izbora radio refrormu koja će one koji su imali određene povlastice razbjesniti toliko da će se konstantno pojavljivati u medijima i da ću sigurno izgubiti njihove glasove, zašto to radim? jer moram uvoditi reda – naglasio je Tomašević i dodao da će novac svakako uložiti u nove parkirne kapacitete.

Sljedeće pitanje vezano je za plin jer je Međimurje plin najavilo da će ići s tržišnim cijenama, nižim od prvotno najavljenih.

– Jesu najavili kolika cijena će biti? Nisu? Kako da ja to onda komentiram....GPZO je predstavila korisnicima rok do 23. rujna da zatraže da ostanu kod GPZO i ako to naprave do tada, imat će 10 centi jeftiniji plin. Ključna stvar je da ako građani Zagreba i okolice ne naprave ništa, automatski ih se prebacuju k Međimurje plinu po odluci HERA-e – napomenuo je Tomašević.

Komentara 1

TM
trade_mark
14:59 10.09.2024.

puna podrška gradonačelniku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije