VEČERNJAKOVO ISTRAŽIVANJE

Više od 300 divljih odlagališta otpada

24.05.2004.
u 00:00

Najviše divljih smetišta nalazi se u Dubravi i Novom Zagrebu

U Zagrebu se nalazi više od 300 divljih odlagališta smeća, s kojih je samo prošle godine odvezeno 6300 tona glomaznog otpada. Večernjakovi novinari obišli su neka od najproblematičnijih odlagališta, na koja unatoč čišćenju otpad građani i dalje dovoze.

Na popisivanju divljih odlagališta na području Novog Zagreba prije desetak dana vijećnici te četvrti i radnici "Čistoće" bili su zadovoljni, jer odlagališta je 39, što je manje nego prošlih godina.

- U suradnji s Komunalnim redarstvom i Gradskim uredom za gradnju grada popisali smo divlja odlagališta te će prema procjenama trebati "samo" 400 kamiona za odvoz tog otpada. Sada čekamo da Grad odobri novac "Čistoći" i odvožnja može početi - kaže Josip Imprić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad.

Otpad gomilaju i pojedini građani, koji preko oglasnika nude odvoz iz kuća uz naknadu. Tako štednjaci, ormari i strojevi za pranje rublja završavaju - na cesti. U Vrapču smo naišli na Rome koji otpad prekopavaju u potrazi za svime što bi se moglo prodati.

Ulogoreni već nekoliko dana kraj hrpe otpada, izvukli su sve "korisne" stvari, a svaki dan stigne im nešto novo.

Grad novac za borbu protiv odlagališta izdvaja iz proračuna, u skladu s mogućnostima. Tako Zagrepčani plaćaju nemarnost svojih sugrađana koji odlažu smeće na divlja odlagališta iz svog džepa. Prošle godine izdvojeno je pet milijuna kuna u tu svrhu, a ove godine uložit će se milijun više, no za sanaciju svih divljih odlagališta to nije dovoljno. Neka od njih potpuno su očišćena, ali na mnogo njih i dalje se dovozi otpad.

- Neka odlagališta čistili smo i po osam puta, a od 1998. godine sanirali smo 800 lokacija. Posebno su problematična odlagališta u Baštijanovoj ulici i Oporovečkoj, a u Dubravi je i inače, uz Novi Zagreb, najviše divljih odlagališta - objašnjava Pio Sarjanović, gradski koordinator za sanaciju divljih odlagališta.

Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb zapad s ciljem da spriječi nekotrolirano odlaganje otpada zatražilo je od Gradskog ureda za prostorno uređenje i table s natpisima zabrane odlaganja smeća. Tako bi tridesetak tabli trebalo osvanuti na mjestima gdje ljudi najčešće dovoze otpad, a table će također platiti zbog "loše obaviještenosti" nekih svojih sugrađana - Zagrepčani.

Dean Besedić, Mislav Sokol

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije