DVD

Kum 2; Kum 3

dvd-kum-txt.jpg
import
27.01.2005.
u 12:43

The Godfather: Part Two, drama, 185 min., SAD, 1974.; The Godfather: Part Three, drama, 169 min., SAD, 1990.; Paramount/VTI; R: Francis F. Coppola; G: Al Pacino, Robert De Niro

Kada je prije nekoliko godina slavna Coppolina trilogija objavljena u luksuznom izdanju s brojim dodacima, bila je to ponuda koja se nije mogla odbiti. Ponovno izdavanje drugog i trećeg dijela "Kuma" (prvi je također objavljen nedavno) kao samostalnih izdanja razumljivo je iz financijskih razloga, prihvatljivo onima koji ne mogu ili ne žele uzeti cijelu trilogiju, ali diskovi donose razočaranje svim obožavateljima sage o obitelji Corleone. Naime, diskovi dolaze u najsirovijem izdanju bez ikakvih dodataka i s filmom koji automatski kreće pri stavljanju u DVD-player.

No, iako bez predjela, začina i deserta, glavno jelo i dalje je zamamno. Snimljen dvije godine nakon prvoga dijela, "Kum 2" odlično je nadopunio krvavu sagu o mafijaškoj obitelji usporedno prikazujući nastanak i evoluciju Corleoneovih. Film je tijekom godina dobio mnogo hvalospjeva, među kojima je i onaj o najboljem nastavku ikada snimljenom. Najvažnije je ipak da ni nakon 30 godina Coppolino djelo nije izgubilo ni mrvicu snage, a pravi je gušt gledati mladoga De Nira i Pacina.

Upravo zbog toga je i najveća šteta što je Coppola pristao šesnaest godina poslije snimiti i treći dio. "Kum 3" nije loš film, ali uglavnom reciklirajući stare motive nudi samo blijedu kopiju prva dva nastavka, što se najbolje vidi u pomalo iritantnom Pacinovu nastupu. Dodajte tome potpuno pogrešnu procjenu da Sofia Coppola može dobro odigrati kćer Michaela Corleonea te dlakavo čudovište zvano prsa Andya Garcije, postaje sasvim jasno zašto je taj film na premijeri pribijen na stup srama. DVD: Žalosno, ali istinito - bez dodataka. (J. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije