Sakupljačke strast

Nekom smeće, a nekome muzejski izložak

26.07.2022.
u 09:44

Pazinski Etnografski muzej Istre otvara izložbu o sakupljačkim strastima, zaključak trogodišnjeg projekta "Odbačeno – prilozi za studije vrijednosti" autorica Irene Bekić i Duge Mavrinac

Stara izreka koja glasi: "Nečije smeće nekom može biti blago" ovog bi se puta mogla parafrazirati u: "Nečije smeće nekome može biti i muzejski izložak." Naime, u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu 28. srpnja otvara se izložba "Ovo nije predmet", tj. umjetničko-antropološka izložba o sakupljačkim strastima.

Kraj je to trogodišnjeg projekta "Odbačeno – prilozi za studije vrijednosti" autorica Irene Bekić i Duge Mavrinac, u kojem su istraživale fenomen vrijednosti, te osobne i društvene mehanizme koji propituju vrijednost, a zanimali su ih i sami pojmovi vrijednog i nevrijednog. Izložba stavlja naglasak na sakupljačke prakse u umjetnosti, ali i na amaterske oblike sakupljanja, a predstavit će se građa iz fundusa Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell'Istria, privatnih zbirki sakupljača i umjetnički radovi koji tematiziraju sakupljanje ili su dio umjetničkih koncepata.

Multimedijski postav ove izložbe okuplja raznorodnu umjetničku i etnografsku građu koje će biti predstavljana video i audio instalacijama, fotografijama i objektima, a publiku će zasigurno najviše zanimati radovi umjetnika poput Vanje Babića, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca i Marijana Molnara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije